Adema wil niet tornen aan groepshuisvesting jonge kalveren

Demissionair landbouwminister Piet Adema houdt vast aan zijn plan om per 2026 individuele huisvesting van kalveren vanaf de leeftijd van zeven dagen te verbieden. Een motie van SGP, ChristenUnie en CDA waarin die grens wordt opgerekt naar veertien dagen, wijst de bewindsman af.

Adema+wil+niet+tornen+aan+groepshuisvesting+jonge+kalveren
© Twan Wiermans

De motie werd ingediend naar aanleiding van het wetgevingsoverleg over de aanscherpingen ten aanzien van dierenwelzijn in de Wet dieren. De indieners betogen in hun motie dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat na zeven dagen het weerstandsniveau van kalveren nog op een minimumniveau zit en dat in de eerste twee weken de dieren ook nog kwetsbaar zijn en individueel aandacht nodig hebben.

Adema baseert zich op de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa). Die concludeert dat het risico op blootstelling aan ziekten niet substantieel hoger is bij het houden van jonge kalveren in kleinere groepen in vergelijking met individuele huisvesting.


De Efsa adviseert om kalveren in de eerste levensweek in tweetallen of kleine groepen te houden. Daarbij concludeert de Europese voedselautoriteit dat vroege groepshuisvesting zorgt voor een beter dierenwelzijn. Zo vertonen kalveren in groepshuisvesting 'meer ontwikkeld sociaal gedrag, hoger leervermogen, minder reactie op stressvolle gebeurtenissen, positievere emotionele toestanden en een grotere vaste voeropname'.


Afzonderen ziek kalf

Volgens de Efsa is het risico op blootstelling aan ziektekiemen niet substantieel hoger wanneer jonge kalveren in tweetallen of kleine groepen worden gehuisvest dan bij individuele huisvesting. De zorg voor het welzijn van de kalveren is bovendien aan de veehouder. Die kan een ziek kalf altijd afzonderen, schrijft Adema aan de Tweede Kamer. Hij wijst daarbij op de KalfOK-score. Met dit door de melkveehouderij ontwikkelde instrument kunnen veehouders inzicht krijgen in de gezondheid van de kalveren.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de moties en amendementen die zijn ingediend voor de wijziging van de Wet dieren. In het laatste debat bleek de Tweede Kamer nog verdeeld over de voorstellen van Adema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer