Consultatie aanpassingen BOR-bedrijfsopvolgingsregeling gestart

Het kabinet wil in het pakket Belastingplan 2025 met drie aanpassingen komen voor de voor agrarische familiebedrijven belangrijke bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR).

Consultatie+aanpassingen+BOR%2Dbedrijfsopvolgingsregeling+gestart
© Tony tati

De aanpassing vindt plaats na een evaluatie uit 2022, waarover boeren organisaties als NAK en LTO Nederland destijds veel kritiek leverden. De BOR en DSR zijn belastingregelingen voor ondernemers die hun bedrijf willen overdragen aan de volgende generatie. Het kabinet vindt het belangrijk om deze regelingen te behouden, maar wil ze toekomstbestendiger maken.

Op dit moment kan iedereen met een aanmerkelijk belang gebruikmaken van de BOR, ongeacht hoe klein dit pakket is. Maar bij een klein aanmerkelijk belang is eerder sprake van beleggen dan van ondernemen. Daarom stelt het kabinet voor om per 2026 de toegang tot de BOR en DSR te beperken tot gewone aandelen met een minimaal belang van 5 procent van het geplaatste kapitaal.


Daarnaast is gebleken dat de BOR in de huidige vorm wordt gebruikt op een manier waarvoor deze niet is bedoeld. Dit gebeurt door zogeheten rollatorinvesteringen en dubbel-BOR. Bij rollatorinvesteringen koopt een ouder familielid voor een groot bedrag een bedrijf met als voornaamste doel besparing van de erfbelasting door de beoogde erfgenaam. Er is dan geen sprake van daadwerkelijke bedrijfsopvolging.


Minimumbezitstermijn

Het kabinet stelt daarom voor om de minimumbezitstermijn van momenteel 1 jaar bij overlijden en 5 jaar bij schenking te verlengen. Dit geldt voor erflaters en schenkers (ruim) boven de AOW-gerechtigde leeftijd.

Bij de dubbel-BOR schenken ouders bijvoorbeeld hun bedrijf aan hun kind, kopen dit vervolgens terug waarna ze dit wederom via de BOR schenken aan het kind. Omdat er ook andere varianten van dubbel-BOR mogelijk zijn, stelt het kabinet een antimisbruikbepaling voor. Deze is van toepassing voor alle situaties dat iemand een onderneming verkoopt en later weer met toepassing van de BOR erft of geschonken krijgt.


Versoepelingen

De derde maatregel neemt knelpunten voor ondernemers weg door versoepeling van de bezits- en voortzettingseis. Zo wordt het makkelijker gemaakt om te herstructureren in de bezitsperiode en in de voortzettingsperiode. Als de juridische vorm van de onderneming verandert (verandering van de structuur of verandering van de rechtsvorm) hoeft dit geen belemmering te zijn voor de BOR. Daarnaast wordt ook de minimum voortzettingstermijn verkort per 1 januari 2025, van vijf naar drie jaar.

De internetconsultatie start vandaag en loopt tot en met 19 mei 2024. Belanghebbenden en andere betrokkenen kunnen hier hun mening, advies of opmerkingen kwijt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer