Bedrijfsopvolgingsregeling aangepast: minder voorwaarden landbouw

De Tweede Kamer heeft een voorstel van het CDA aangenomen voor aanpassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Het betekent dat voor landbouwgronden die voor vruchtwisseling tijdelijk worden geruild, een minder zware voorwaarde gaat gelden bij gebruik van de BOR.

Bedrijfsopvolgingsregeling+aangepast%3A+minder+voorwaarden+landbouw
© Dirk Hol

Het CDA-voorstel is donderdagavond aangenomen bij stemmingen over het pakket aan belastingmaatregelen. In een reactie stelt LTO Nederland tevreden te zijn met het voorstel dat volgens de boerenbelangenbehartiger beter aansluit bij de dagelijkse boerenpraktijk. De organisatie beschouwt de BOR als essentieel voor alle bedrijfsoverdrachten in de land- en tuinbouw, maar vond aanpassingen in het oorspronkelijke wetsvoorstel wel nodig.

De afgelopen maanden deed LTO, samen met de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB), voorstellen voor aanpassing bij het ministerie van Financiën. Het kabinet heeft deze voorstellen overgenomen, maar daar wel een strenge voorwaarde aan verbonden. Het kabinet wilde dat dit alleen zou gelden voor landbouwgronden die voor vruchtwisseling tijdelijk worden geruild, met een bij de grondkamer geregistreerde teeltpachtovereenkomst.


LTO en VLB hebben vervolgens uitgelegd waarom deze voorwaarde niet aansluit bij de boerenpraktijk. Het CDA heeft hierop een voorstel ingediend waarmee deze voorwaarde minder streng wordt. Door deze inzet blijven landbouwgronden die in het kader van vruchtwisseling tijdelijk worden uitgeruild, mits vastgelegd in een schriftelijke teeltpachtovereenkomst, onder de BOR vallen. De voorwaarde van de registratie bij de grondkamer vervalt daarmee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer