Kritiek op afronding Natuurnetwerk Nederland in Noord-Holland

Het laatste woord over het realiseren van de laatste benodigde hectares voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in Noord-Holland is nog niet gezegd. In Provinciale Staten zijn vragen gesteld. LTO Noord diende een zienswijze in.

Kritiek+op+afronding+Natuurnetwerk+Nederland+in+Noord%2DHolland
© Twan Wiermans

In de zienswijze reageert LTO Noord op de voorgenomen wijziging in de omgevingsverordening, die ook het NNN omvat. Volgens de belangenbehartiger hanteert provincie Noord-Holland het saldo 0-principe niet volgens de juiste spelregels. Dit principe betekent dat bij wijziging van de begrenzing van NNN-gebieden de oppervlakte van het NNN gelijk blijft.

Met dat principe kan LTO Noord instemmen, maar dan wel wanneer dit sectoraal en regionaal wordt uitgevoerd. Dat houdt in dat wanneer het NNN wordt aangepast in recreatiegebieden, dit ook binnen recreatiegebied moet worden gecompenseerd en dus niet in agrarisch gebied. Van die uitsplitsing is nu geen sprake.


In Provinciale Staten van Noord-Holland stelde het CDA vorige week mondelinge vragen over het loslaten van de deadline om in 2027 de complete NNN-opgave in Noord-Holland af te ronden, zoals de provincie onlangs meldde. De partij vraagt bij monde van fractievoorzitter Willemien Koning wat dit besluit concreet betekent en of de opgave om 300 hectare extra NNN te realiseren in de binnenduinrand nu ook van de baan is. Voor die 300 hectare wil de provincie ook het saldo 0-principe hanteren.

Dat laatste is absoluut niet het geval, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Rosan Kocken (GroenLinks). 'De realisatie wordt gewoon voortgezet. De verplichting vanuit het Rijk is niet vervallen. Maar gezien de tijd en middelen wordt het moeilijk om 2027 te halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer