Aanwijzingen voor illegaal gebruik dinoterb ontbreken

Volgens demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het onduidelijk waardoor de gevonden normoverschrijdingen van dinoterb in oppervlaktewater in Noord-Holland in 2022 zijn veroorzaakt. Dit onkruidbestrijdingsmiddel is sinds 1998 verboden.

Aanwijzingen+voor+illegaal+gebruik+dinoterb+ontbreken
© MOB

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer mede namens zijn collega van Infrastructuur en Waterstaat. In een ordedebat verzocht de Tweede Kamer beide ministeries om een schriftelijke reactie na berichtgeving over de normoverschrijdingen. Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment heeft vanwege mogelijk illegaal gebruik van dinoterb handhavingsverzoeken ingediend bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dinoterb is de werkzame stof voor herbiciden die werd gebruikt in de akkerbouw en vollegrondsgroenten. Sinds 1998 zijn middelen met deze werkzame stof niet meer toegelaten in de Europese Unie. Uit de gegevens van de Bestrijdingsmiddelenatlas blijkt dat vooral in 2013 en in 2022 in Noord-Holland normoverschrijdende gehaltes zijn vastgesteld. In de tussenliggende jaren was het aantal normoverschrijdingen veel lager. Incidenteel zijn ook in andere regio's te hoge waarden van dinoterb gemeten.


Niet aangetroffen in monsters

In zijn brief suggereert Adema dat er sprake kan zijn van nalevering uit de bodem vanuit geaccumuleerde resten uit het verleden die onder zuurstofloze omstandigheden niet zijn afgebroken. Een andere suggestie is dat er sprake is van illegaal gebruik. Maar bij inspecties op onder meer bloembollenbedrijven in 2014 en later in 2018 is in monsters nooit dinoterb aangetroffen.


De NVWA maakt sinds 2016 gebruik van een standaard brede screening om jaarlijks ongeveer vierhonderd gewas- en grondmonsters te laten analyseren op niet-toegelaten middelen. Ook dinoterb maakt deel uit van deze screening. Al vanaf de start is in de monsters geen één keer dinoterb aangetroffen. Ook meldt de minister in zijn brief dat er geen aanwijzingen zijn voor illegale handel in dinoterb in Nederland.

In antwoord op Kamervragen van GroenLinks-PvdA schrijft Adema dat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vanwege de recente normoverschrijdingen van dinoterb een onderzoek is begonnen naar mogelijke bronnen. Hij zegt de resultaten hiervan af te wachten om te kunnen bepalen of verdere actie, zoals aanscherping van handhaving, noodzakelijk is. De bewindsman voegt eraan toe dat hij vindt dat de toezichthouders en handhavende diensten tot dusver adequaat hebben gehandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer