Bestrijdingsmiddel dinoterb in 2022 op twaalf plekken gevonden

Het onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb, dat sinds 1998 verboden is, is in 2022 op twaalf plekken in het noorden van de provincie Noord-Holland boven de norm gemeten in het oppervlaktewater. Dat meldt waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Bestrijdingsmiddel+dinoterb+in+2022+op+twaalf+plekken+gevonden
© Hollands Noorderkwartier

Het waterschap heeft eigen meetgegevens uit dat jaar geverifieerd en nader geanalyseerd. Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) trok eerder deze maand aan de bel over hoge concentraties van dit middel in de Noord-Hollandse bollenstreek, onder meer in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog.

Daar was in september 2022 sprake van een eenmalig verhoogde meting, maar over het hele jaar gezien toetste het natuurgebied volgens het waterschap niet boven de norm. Dat was wel het geval bij het gemaal in de Drieban. En ook op Texel, bij Hoorn, Assendelft, Beverwijk en Petten werd residu van dinoterb in te hoge concentraties aangetroffen in het oppervlaktewater.

De norm (maximaal toelaatbaar risico) voor dinoterb is gebaseerd op de schadelijke effecten voor dieren en planten en zegt niets over mogelijke gezondheidseffecten voor de mens.


Beschuldiging

MOB wees enkele weken geleden de bollensector aan als schuldige van de normoverschrijding van het middel. En deze week gebeurde dat met het verboden insectenbestrijdingsmiddel fenchloorfos, dat volgens meetresultaten in de natuur tussen Petten en Callantsoog is gevonden. MOB zegt te vermoeden dat ook dit middel illegaal is gebruikt in de bollenteelt.


De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) overweegt juridische stappen tegen MOB-voorman Johan Vollenbroek. De belangenbehartiger voor bloembollentelers wil de organisatie van de milieuactivist aanklagen voor smaad en laster. Volgens KAVB-voorzitter Jaap Bond is zowel fenchloorfos als dinoterb nooit gebruikt door de bollensector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer