Adema: 'Er zijn geen eenvoudige of pijnloze oplossingen'

Eenvoudige of pijnloze oplossingen om de druk op de mestmarkt te verlichten bestaan niet. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema als antwoord op Kamervragen van de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

Adema%3A+%27Er+zijn+geen+eenvoudige+of+pijnloze+oplossingen%27
© Dirk Hol

De vier partijen hadden deze vragen donderdag gesteld nadat was uitgelekt dat een opkoopregeling deel uitmaakt van het plan van aanpak voor de mestmarkt. De partijen willen niet dat er tijdens de formatie een nieuwe uitkoopregeling voor boeren komt. Adema heeft zijn plan van aanpak vrijdag gepresenteerd en dit bevat inderdaad zo'n regeling.

De minister wijst erop dat de Tweede Kamer het kabinet heeft verzocht een plan van aanpak te maken om een mogelijke mestcrisis het hoofd te bieden. Aan die opdracht heeft hij gehoor gegeven. Hij stelt dat in eerdere debatten in de Tweede Kamer geen voorbehouden zijn gemaakt over wat wel of niet in het 'plan van aanpak mestmarkt' mag staan.


Urgentie

Adema benadrukt verder dat de situatie in de landbouw 'buitengewoon urgent' is. 'Het kabinet wil voorkomen dat bedrijven, die passen in het landbouwsysteem van de toekomst, gaan omvallen vanwege de situatie op de mestmarkt, dat er een ongecontroleerde koude sanering plaatsvindt en dat er generieke kortingen plaats moeten gaan vinden. Het is onvermijdelijk dat er maatregelen worden getroffen om dit te voorkomen.'


Het kabinet heeft de afgelopen maanden gekeken wat de inhoud van dit plan van aanpak zou moeten zijn en wat daarvan de haalbaarheid en effecten kunnen zijn. 'Voor de situatie die gedurende vele decennia is ontstaan, zijn geen eenvoudige of pijnloze oplossingen om de balans tussen mestproductie en mestplaatsing te herstellen', schrijft Adema.


Voortgang

Verder zegt hij dat er geen simpele oplossingen bestaan voor de situatie op de mestmarkt. De mestplaatsingsruimte neemt namelijk substantieel af met het vervallen van de derogatie, onder meer vanwege onvoldoende voortgang op de verbetering van de waterkwaliteit.

De besluitvorming over het plan is aan de Tweede Kamer. Die gaat hierover op 25 april in gesprek. Adema benadrukt al wel dat het voorgenomen plan van aanpak 'een samenhangend geheel aan gebalanceerde maatregelen is, die elkaar versterken en niet los van elkaar kunnen worden gezien'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer