Opnieuw fors minder melk in Ierland

In Ierland werd in februari opnieuw fors minder melk geproduceerd dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Ierse Central Statistics Office (CSO). Ierse zuivelverwerkers zamelden deze maand 330,4 miljoen liter melk in, 50,6 miljoen liter en 13,1 procent minder dan in februari vorig jaar.

Opnieuw+fors+minder+melk+in+Ierland
© Twan Wiermans

De productie lag ook fors lager dan in februari 2022. Ten opzichte van dat jaar lag de productie in februari 10,1 procent lager. Het vetgehalte voor februari 2024 lag gemiddeld op 4,44 procent. In februari 2023 was dat 4,46 procent. Het eiwitgehalte daalde ook van 3,5 procent naar 3,43 procent.De productiedaling valt wel iets lager uit dan in januari. In januari daalde de melkproductie nog met 22,4 procent (40,4 miljoen liter minder) ten opzichte van januari 2023. Gezien over de eerste twee maanden van dit jaar ligt de productie 14,7 procent achter op vorig jaar. In het vierde kwartaal namen de melkvolumes al af met 18,9 procent.


De belangrijkste reden voor de achterblijvende melkinzameling in Ierland is het ongunstige weer. Daarnaast speelt in Ierland mee dat de belangrijkste melkveeregio's te maken hebben met een lagere norm voor derogatie. Deze is vanaf 1 januari verlaagd van 250 kilo dierlijke stikstof per hectare naar 220 kilo. Ierland behoort met Duitsland, Frankrijk, Polen, Nederland en Italië tot de Europese landen die de meeste melk produceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer