Nieuw-Zeeland melkt weer minder koeien, maar exporteert meer

In Nieuw-Zeeland zijn in 2023 een miljoen melkkoeien (2,2 procent) meer geslacht dan in 2022. De kleinere veestapel stond een groeiende export niet in de weg.

Nieuw%2DZeeland+melkt+weer+minder+koeien%2C+maar+exporteert+meer
© Jacomien Voorhorst

De melkveestapel in Nieuw-Zeeland is in 2023 opnieuw gekrompen. Van 5,93 miljoen melkkoeien naar 5,83 miljoen. In 2021 waren het er nog 6,19 miljoen. Jaarlijks worden de meeste koeien geslacht tussen maart en juni. In die periode zijn in 2023 9,2 procent meer dieren geslacht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over de resterende maanden ging het om een daling van 6,4 procent.

Ondanks dat er minder koeien waren, steeg de export door Nieuw-Zeeland. Vollemelkpoeder is het belangrijkste exportproduct. Ten opzichte van 2022 werd in 2023 3,6 procent meer vollemelkpoeder buiten de landsgrenzen afgezet. Het aandeel van China en Indonesië in de export nam af, terwijl er vanuit Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten sprake was van een grotere vraag, meldt het Duitse bureau voor marktinformatie AMI.

Voor mageremelkpoeder was de procentuele stijging met 26,7 nog groter. Vrijwel alle grote afnemers vroegen in 2023 meer mageremelkpoeder dan in 2022. In de cumulatieve periode van januari tot en met december noteerde kaas een exportstijging van 10,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De belangrijkste reden hiervoor was een aanzienlijke toename van de leveringen aan China en Australië.


Minder melk geëxporteerd

Ook de export van boter/olie, room, gecondenseerde melk en weipoeder overtrof in 2023 het niveau van 2022. In 2023 exporteerde Nieuw-Zeeland wel minder vloeibare melk. De export daalde met 13,4 procent op jaarbasis, vooral doordat de export naar China, de Filipijnen en Taiwan daalde. Daarnaast liet de export van babyvoeding en vetgevulde melkpoeder een daling zien.

Of de daling van het aantal melkkoeien samenhangt met de waarschuwing van Fonterra-topman Miles Hurrel dat de melkprijs in 2023/2024 verder omlaag zou gaan, is niet duidelijk. Over 1 augustus 2022 tot 31 juli 2023 keerde de onderneming 11,6 procent minder uit dan het gemiddelde over 2021/2022.

Als reden voor een verder dalende melkprijs noemde de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant de afnemende vraag naar vollemelkpoeder, boter, mageremelkpoeder en kaas in de belangrijkste afzetlanden. Die export stond in 2022 onder druk, maar over 2023 laat deze een duidelijke plus zien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer