'Blijf rekenen aan hoogte krachtvoergift'

Een hogere melkproductie per koe door een hogere krachtvoergift kan lang niet altijd uit. Dat blijkt uit de vergelijking van de voersaldo's, krachtvoergift en melkproductie bij de deelnemers van Home Made Eiwit. 'Blijf daarom rekenen', adviseert onderzoeker Bert Philipsen van Wageningen University & Research.

%27Blijf+rekenen+aan+hoogte+krachtvoergift%27
© Schothorst

Home Made Eiwit is een vervolg op het project Eiwit van eigen land. De productie van eigen eiwit is bij de melkveehouders die meedraaien in dit project van PPP-Agro Advies de basis voor het ruwvoermanagement op hun bedrijf.

Onder de deelnemers was discussie over de waarde van een hogere krachtvoergift. Volgens Philipsen werd vaak gedacht dat meer krachtvoer al snel uitkan, als de melkproductie maar stijgt.


Lagere melkprijs vraagt om rekenwerk

In 2022 waren de melkprijzen hoog en was door de droogte de grasopbrengst laag. Toen kon een hoge krachtvoergift vaak wel uit. Maar als de melkprijzen dalen, moet de melkveehouder volgens Philipsen wel opnieuw rekenen of een hoge krachtvoergift nog efficiënt is.

Om dit te onderbouwen heeft onderzoeker Tim van Noord van PPP-Agro Advies de voersaldo's, krachtvoergift en melkproductie van de deelnemers aan Home Made Eiwit op een rij gezet. Daaruit blijkt duidelijk dat een hogere melkproductie zeker niet betekent dat het voersaldo ook hoger is.


Verschillen

Een melkveehouder wiens koeien minder dan 25 liter meetmelk per dag produceren, realiseert met een voersaldo van 25 euro per 100 kilo meetmelk hetzelfde saldo als een melkveehouder met een productie van meer dan 40 kilo meetmelk per dag. En zo zijn er nog meer verschillen.

Bij een vergelijking van het voersaldo met het krachtvoerverbruik per 100 kilo meetmelk wordt het duidelijker. De hoogste voersaldo's van zo'n 27 euro per 100 kilo meetmelk halen de melkveehouders die 20 kilo krachtvoer of minder per 100 kilo meetmelk voeren. Het bedrijf met de hoogste krachtvoergift, meer dan 40 kilo per kilo meetmelk, zit op zo'n 19 euro per 100 kilo meetemelk.


4 kilo meetmelk per kilo krachtvoer nodig

'In ieder geval is het aan te raden om bij meer dan 25 kilo krachtvoer per 100 kilo meetmelk goed te rekenen of de krachtvoergift nog uit kan', adviseert Van Noord. 'Elke kilo krachtvoer extra moet dan wel zo'n 4 kilo meetmelk extra opleveren.' En een hoge krachtvoergift mag niet ten koste gaan van de productie van eiwit van eigen land', vult Philipsen aan.

Om een lage krachtvoergift en hoge productie aan eiwit van eigen land te halen, wordt geadviseerd te sturen op een goede kwaliteit eigen ruwvoer, vers gras goed te benutten en zorgvuldig in en uit te kuilen. Veehouders moeten daarbij niet bang zijn om minder krachtvoer te geven en te schakelen als de omstandigheden, zoals de melkprijs of grasopbrengst, erom vragen.

De ondernemers moeten zich bewust zijn van de effecten van de krachtvoergift op het saldo en daarop sturen. Van Noord: 'De twee uiterste bedrijven halen een verschil van bijna 10 euro voersaldo per 100 kilo meetmelk. Bij een productie van 1 miljoen liter is dat 100.000 euro.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
  • Zaterdag
    17° / 10°
    20 %
Meer weer