AgruniekRijnvallei tevreden over jaarcijfers 2023

Landbouwtoeleverancier AgruniekRijnvallei (AR) heeft het boekjaar 2023 afgesloten met een winst van 1,1 miljoen euro na belasting. Dit is conform de doelstelling, meldt de coöperatie. Het bedrijf is blij de voeromzet op peil te houden in een krimpende markt en ondanks onrust op veel plekken in de wereld.

AgruniekRijnvallei+tevreden+over+jaarcijfers+2023
© AgruniekRijnvallei

AR presenteerde donderdag de jaarcijfers. In het resultaat is rekening gehouden met een nog uit te betalen prijsreductie van bijna 0,6 miljoen euro voor de afnemers. De geldomzet van AR daalde in 2023 met 8,7 procent van 438 miljoen euro in 2022 naar 400 miljoen euro in 2023. Daarbij moet worden aangetekend dat 2022 een opmerkelijk jaar was met hoge voerprijzen.

De totale veevoeromzet in tonnen daalde ten opzichte van 2022 met 1,4 procent. De omzet pluimveevoer in tonnen daalde met 1,8 procent, de omzet varkensvoer met 10,8 procent en de omzet rundvee- en overige voeders met 3,0 procent. Doordat er vaker enkelvoudig voer werd gevoerd in plaats van mengvoer, steeg de omzet enkelvoudige voeders in tonnen fors met 45,5 procent.

De omzet in meststoffen in euro's boekte een daling van 11,1 procent. Dit kwam door de correctie van de meststoffenprijzen in 2023 ten opzichte van het prijspeil in 2022. De omzet in gewasbeschermingsmiddelen steeg met 10,0 procent. Ten opzichte van 2022 was er een stijging in zaai- en pootgoed van 5,8 procent.


Minder overslag

Op de op- en overslaglocaties van Rijnzate in Wageningen, Doetinchem en Lienden werd in totaal 39.500 ton minder grondstoffen op- en overgeslagen dan in 2022. Dit kwam deels door de lage waterstanden en door het goedkopere vervoer per as. Een deel van het transport vanuit Oekraïne kwam ook in 2023 via de weg. De overige activiteiten zoals pletten, CCM-productie en het leveren van Sodagrain en Maxammon grain hebben voor de groei in omzet gezorgd, meldt AR in het jaarverslag.

De Welkoop-winkels lieten een groei in omzet zien. Dit kwam deels door reguliere prijsstijgingen. Het aantal klanten en de gemiddelde besteding per klant stonden wel onder druk, maar minder dan in andere branches, zoals bouwmarkten. Ook is er een start gemaakt met de bouw van een nieuwe winkel in het Utrechtse Woudenberg. De omzet steeg met 1,5 procent naar ruim 28 miljoen euro.


Ledenvoordeel

De leden van AR konden ook in het boekjaar profiteren van de prestaties van de coöperatie. Over het afgenomen volume van 2023 wordt een prijsreductie van 1 euro per ton uitbetaald aan de klanten die in januari 2024 nog steeds klant bij AR waren. Ook voor de klanten van AR Plant geldt dat degenen die in januari 2024 nog steeds afnemer waren, een prijsreductie van 1 procent over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen ontvangen.

Bestuursvoorzitter Menso Tijssen omschrijft 2023 als een jaar met veel nieuwe regelingen en extreme weersomstandigheden, maar ook een jaar waarin de inkomens van veel ondernemers goed waren. Hij is optimistisch over de toekomst. 'Hoewel we in een lastige fase zitten, met een krimpende markt, hebben we bij AR vertrouwen in de toekomst. De sector heeft vaker een periode van crisis gekend, maar is hier altijd sterker uitgekomen.'


Uitdagende marktomstandigheden

Algemeen directeur Arjen van Nuland kijkt met vertrouwen naar de toekomst. 'AR is vastberaden om succesvol te opereren te midden van uitdagende marktomstandigheden. Ook in het afgelopen jaar is in een krimpende markt de voeromzet op peil gebleven en hebben we ons marktaandeel zowel in de veehouderij- als in de plantaardige sectoren vergroot. AR Bedrijfsontwikkeling heeft in het boekjaar veel ondernemers ondersteund, onder andere bij het optimaliseren van hun bouwplannen voor GLB-subsidie. De winkels hebben ruim boven begroting gepresteerd', licht hij toe.

'Als AR richten we ons met onze strategie nadrukkelijk op bedrijven die vooruit willen', zegt Van Nuland. 'Hierbij werken we nauw samen met onze leden en met ketenpartijen. Daarnaast willen we onze kennis optimaal benutten om te innoveren en om alle uitdagingen om te zetten in kansen. Een mooi voorbeeld in het boekjaar was de aankoop van de biologische fabriek in Helvoirt waardoor we alle biologische voeders volledig in eigen beheer kunnen produceren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer