Aandeel PlanetProof in vollegrondsgroenten stijgt fors

Het aantal telers van plantaardige producten met het keurmerk On the way to PlanetProof van Stichting Milieukeur (SMK) is in 2023 stabiel gebleven. Wel steeg het areaal van de keurmerkhouders met 3 procent naar 58.856 hectare.

Aandeel+PlanetProof+in+vollegrondsgroenten+stijgt+fors
© Dirk Hol

Uit de cijfers van SMK blijkt dat er een sterke groei was van het keurmerk in de vollegrondsgroenten (+12 procent), terwijl het aandeel in de sierteelt juist daalde (-6 procent). Het aandeel in vollegrondsgroenten is nu 70 procent van het totale Nederlandse areaal, in de bedekte teelt is dat 73 procent.

Volgens SMK is de stabiele ontwikkeling te danken aan de vraag vanuit supermarkten, die in groteren getale ook zelf zijn gecertificeerd. In 2023 bleef het aantal keurmerkhouders dat hun plantaardige productie verduurzaamt gelijk op 2.100, waarvan 218 handelsbedrijven met een Chain of Custody-certificaat.


Vier supermarktketens gecertificeerd

Daarnaast meldt SMK, de stichting die On the way to PlanetProof ontwikkelt en beheert, dat vier supermarktketens zijn gecertificeerd. Vorig jaar waren dat met Dirk van den Broek en Lidl twee nieuwe supermarkten boven op de bestaande keurmerkhouders Aldi en Jumbo. De supermarktketens zijn gecertificeerd om onverpakte On the way to PlanetProof-producten te kunnen verkopen.


Verder maakt SMK bekend dat het gecertificeerde tafelaardappelareaal 66 procent bedraagt en die van uien 8 procent, gebaseerd op het totale Nederlandse areaal van deze teelten. Van het Nederlandse areaal boomkwekerijen is 11 procent gecertificeerd met On the way to PlanetProof.

Voor wat betreft de veesectoren bleef het areaal van het duurzaamheidskeurmerk stabiel. In 2023 noteerde het aantal gecertificeerde pluimveehouders 30. Daarnaast zijn 778 melkveehouders gecertificeerd. Voor het certificatieschema van eieren is vorig jaar de herziening begonnen. Voor melk staat de herziening op de planning voor 2024.


De grootste ontwikkeling in 2023 voor melk was volgens SMK het invoeren van borging voor weidegang van jongvee. Het certificatieschema voor plantaardige producten wordt dit jaar en volgend jaar herzien, kondigt SMK aan.

Eerder maakte de stichting bekend voor dit jaar de duurzaamheidsvergoeding, die al in ontwikkeling is, door te voeren voor plantaardige producen en later uit te breiden naar andere sectoren. De SMK Colleges van Deskundigen hebben de ambitie van On the way to PlanetProof concreet gemaakt door doelstellingen en kritische prestatie-indicatoren vast te stellen met tussendoelen voor 2030.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer