Flevolandse boeren leren over jaarrond begroeide bufferstroken

Een jaarrond begroeide bufferstrook kan verschillende voordelen met zich meebrengen, blijkt tijdens een veldbijeenkomst in het Flevolandse Ens. Zo is de berijdbaarheid van de grond een stuk beter, ook in natte tijden. Dat vergroot het werkgemak.

Flevolandse+boeren+leren+over+jaarrond+begroeide+bufferstroken
© Schinkel Freddy

De veldbijeenkomst is georganiseerd door BoerenNatuur Flevoland in opdracht van waterschap Zuiderzeeland en onderdeel van het programma Actieplan Bodem & Water.

Op het biologische akkerbouwbedrijf van Krispijn van den Dries worden bufferstroken al jarenlang permanent begroeid gehouden. Alleen op stukken die kaal de winter uitkomen, wordt in het voorjaar doorgezaaid. 'Wat meteen opviel, is dat de bufferstroken ondanks het natte weer prima te belopen waren. Zelfs de plekken die tijdens de laatste natte oogst veel zijn bereden', zegt directeur Jitske de Hoop van BoerenNatuur Flevoland.


Onkruiddruk

Volgens De Hoop vergroten bufferstroken op die manier het werkgemak. Een belangrijke vraag van de aanwezige boeren is hoe het zit met de onkruiddruk op de akker. Die valt mee, blijkt tijdens de bijeenkomst. 'Je moet wel opletten welke soorten je inzaait. Veel soorten blijven aardig op hun plek of tolereren de akkerbewerking niet', aldus De Hoop.

In de zomer vindt in Flevoland vanuit het Actieplan Bodem & Water een tweede demobijeenkomst plaats over bufferstroken. Dit keer bij een gangbaar landbouwbedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer