ZLTO: perspectief nodig voor boeren in bufferzones

ZLTO vindt het vreemd dat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant al voorbereidingen treffen voor herstel van de natuurwaarden en extensivering van de landbouw in de bufferrandzones. Het college loopt daarmee vooruit op de verwachte rijksmiddelen voor natuurherstel in de Natura 2000-gebieden.

ZLTO%3A+perspectief+nodig+voor+boeren+in+bufferzones
© ZLTO

De motie 'Natuurnetwerk Brabant in de versnelling', waarin de Partij voor de Dieren de opdracht aan Gedeputeerde Staten voorstelt, is door Provinciale Staten aangenomen tijdens het vaststellen van de begroting voor 2024. De Partij voor de Dieren wil dat de provincie vaart maakt omdat het proces voor natuurherstel naar eigen zeggen vertraging op dreigt te lopen. Zo heeft het Rijk nog steeds geen geld overgemaakt vanwege een verschil van inzicht over de kosten van het natuurherstel en bezuinigt Noord-Brabant zelf ruim 10 miljoen euro op het Programma Natuur.

ZLTO vindt het weliswaar vreemd dat de provincie al vooruitloopt op de plannen zonder zekerheid van een financiële onderbouwing, maar reageert mild op de motie. 'Het is goed dat de provincie voorbereidingen treft, alleen hopen we dat deze vooral gaan over hoe we onze boeren en tuinders in die gebieden weer perspectief gaan bieden', zegt een woordvoerder van ZLTO.

De belangenvereniging komt meteen met concrete voorstellen. 'Denk aan een beloning voor ecosysteemdiensten of structuurversterking via vrijwillige kavelruil. Maar in ieder geval niet door het planologisch vastleggen van een zone.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer