Overheid schroeft budget EG-regeling op van 30 naar 70 miljoen euro

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het budget van de subsidie Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) voor 2024 verhoogd van 30 miljoen naar 70 miljoen euro.

Overheid+schroeft+budget+EG%2Dregeling+op+van+30+naar+70+miljoen+euro
© Signify

Daarnaast heeft het LNV-ministerie het minimale subsidiebedrag per aanvraag aangepast. Waar dat eerder 5.000 euro bedroeg, is het voor 2024 verlaagd naar 2.500 euro. De hoogte van de EG-subsidie die een teler krijgt voor energiebesparing is gelijk gebleven; maximaal 20 procent van de investering.

Glastuinders kunnen onder meer van de EG-subsidie gebruikmaken als ze in kassen volledig overstappen op ledbelichting en voldoen aan de gestelde technische eisen. Vorige week liet specialist Wilko Wisse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten dat de voorwaarden om dit jaar deel te nemen aan de EG-regeling voor wat betreft ledbelichting nauwelijks zijn gewijzigd.


'De technische specificaties voor de ledbelichting zijn niet veranderd. Wel geldt dat vanaf 2024 bij de subsidieaanvraag een rapportage van de energiebesparingsmaatregelen voor de betreffende locatie moet worden meegestuurd', geeft Wisse aan.

Naast ledbelichting zijn er nog zes andere gasbesparende maatregelen waarop subsidie van toepassing is. Zoals de aanleg van een tweede energiescherm of aansluiting op een alternatief warmtenetwerk.

De EG-regeling 2024 opent donderdag 11 april om 9 uur. De einddatum van deze openstelling is vrijdag 28 juni om 17 uur. Wisse verwacht dat er vanaf 2025 scherpere eisen gaan gelden voor de efficiëntie van belichting en het maximale vermogen van installaties. 'Het omlaagbrengen van het aantal verbruikte watts per vierkante meter zal te allen tijde het doel zijn van de subsidie', meldt de RVO-medewerker. 'Mogelijk wordt ook het dimbaar maken van de belichting de komende jaren verplicht.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer