Bijna helft van elektriciteitsproductie komt uit hernieuwbare bronnen

Energie uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en water was vorig jaar goed voor 48 procent van de elektriciteitsproductie in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De productie van energie uit hernieuwbare bronnen is daarmee met 21 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Bijna+helft+van+elektriciteitsproductie+komt+uit+hernieuwbare+bronnen
© Vidiphoto

Vorig jaar werd in totaal 120 miljard kilowattuur (kWh) elektriciteit geproduceerd. Dat is 1 procent meer dan een jaar eerder. Uit fossiele bronnen werd 58 miljard kWh geproduceerd, een min van 12 procent in vergelijking tot 2022. Uit kolen en aardgas werd eveneens minder elektriciteit geproduceerd. Het gaat respectievelijk om een negatief verschil van 38 procent en 4 procent.

Het CBS meldt dat dit komt doordat er goedkopere wind- en zonne-energie beschikbaar was. De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en water steeg in 2023 naar 57 miljard kWh (+21 procent). In de periode mei tot en met juli was meer dan de helft van de elektriciteit opgewerkt uit duurzame bronnen. In juli was dat zelfs 57 procent.


Meer windmolens

De elektriciteitsproductie uit windenergie nam met 35 procent toe tot 29 miljard kWh. ‘Deze groei komt mede door een toename van het opgestelde vermogen van windmolens, zowel op land als op zee’, melden de statistici van het statistiekbureau. De totale capaciteit van windmolens kwam vorig jaar uit op 11 gigawatt (GW).


De elektriciteitsproductie uit zonne-energie kwam over het afgelopen jaar uit op 21 miljard kWh. Dat is 24 procent meer dan een jaar eerder. Een groei in het aantal zonnepanelen ligt hieraan ten grondslag, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Record uitgevoerd

Het statistiekbureau meldt verder dat in 2023 een record van 25 miljard kWh aan elektriciteit is uitgevoerd (+10 procent). Het grootste gedeelte ging naar Duitsland, namelijk 10 miljard kWh. Dit is 13 procent meer dan in 2022. ‘Een van de redenen hiervoor is de sluiting van de laatste Duitse kerncentrale’, melden de onderzoekers.

De invoer van elektriciteit steeg met 5 procent naar 19 miljard kWh. De invoer vanuit Noorwegen nam het sterkste toe, tot 1,1 miljard kWh. Dit komt volgens het CBS vooral door een gestegen productie van Noorse waterkrachtcentrales.

Per saldo werd in 2023 ruim 5,7 miljard kWh elektriciteit uitgevoerd. Dit is het tweede jaar op rij dat er per saldo meer is uitgevoerd dan ingevoerd.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer