Overheid blijft overgang op ledbelichting ondersteunen

Binnenkort opent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de inschrijving voor de Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG)-regeling 2024. Het budget is dit jaar voorlopig vastgesteld op 30 miljoen euro. Glastuinders kunnen onder meer van de subsidie gebruikmaken als ze in kassen volledig overstappen op ledbelichting en voldoen aan de gestelde technische eisen.

Overheid+blijft+overgang+op+ledbelichting+ondersteunen
© Kas als Energiebron

De voorwaarden om in 2024 deel te nemen aan de EG-regeling voor wat betreft ledbelichting zijn nauwelijks gewijzigd ten opzichte van 2023, vertelt Wilko Wisse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 'De technische specificaties voor de ledbelichting zijn niet veranderd. Wel geldt dat vanaf dit jaar bij de subsidieaanvraag een rapportage van de energiebesparingsmaatregelen voor de betreffende locatie moet worden meegestuurd.'

Wisse is specialist glastuinbouw en adviseur energietransitie. Voor de EG-regeling beoordeelt hij de aanvragen die worden gedaan voor investeringen in led. Deze week praatte hij glastuinders bij over de voorwaarden voor deze subsidie. Dit deed hij in een workshop tijdens het LichtEvent bij het Delphy Improvement Centre in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Het evenement werd gehouden door Glastuinbouw Nederland, businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Delphy en onderzoekscentrum Plant Lighting.

De EG-regeling is volgens Wisse primair bedoeld om het gasverbruik in de glastuinbouw terug te dringen. Naast ledbelichting zijn er nog zes andere gasbesparende maatregelen, zoals de aanleg van een tweede energiescherm of aansluiting op een alternatief warmtenetwerk, waarvoor de subsidie van toepassing is. De subsidie bedraagt maximaal 20 procent van de investering in energiebesparende maatregelen. Van deze financiële ondersteuning van de overheid kunnen glastuinders al vanaf 2019 gebruik maken.


Terugverdientijd van investering

'Elk jaar bekijken we in hoeverre de regeling moet worden aangepast', zegt Wisse. 'Het is altijd belangrijk dat het geld van de Nederlandse belastingbetaler goed wordt gebruikt en dat de regeling aansluit op de wensen vanuit de praktijk. Op termijn kun je discussiëren over in hoeverre investeringen in ledbelichting nog moeten worden ondersteund. We berekenen daarom ook steeds de terugverdientijden door, om daar beter inzicht in te krijgen.'

In 2023 zijn 538 aanvragen ingediend voor de EG-regeling. Wisse zegt dat het grootste deel daarvan ook is toegekend. Het gezamenlijke bedrag aan projectkosten waarvoor subsidie is aangevraagd, komt uit op 345 miljoen euro. Uiteindelijk resulteerde dat in een totaal subsidiebedrag van ongeveer 70 miljoen euro. Voor ledbelichting was het aantal aanvragen voor subsidie 167, met een totaal investeringsbedrag van 210 miljoen euro en 42 miljoen euro aan uitgekeerde subsidie.

Deze cijfers laten volgens Wisse zien dat led een populaire maatregel is voor glastuinders om hun gasverbruik te verminderen. Voor dit jaar is de regeling opengesteld vanaf 8 april tot en met 28 juni 2024. De RVO-specialist verwacht weer veel aanvragen, maar niet dat de regeling snel wordt overboden. Hij denkt dus niet dat RVO moet loten voor de toekenning.

Wisse vertelt dat het budget voor de hele EG-regeling voorlopig is vastgesteld op 30 miljoen euro. Maar er bestaat volgens hem een reële kans dat dit gaandeweg de openstelling nog wordt verhoogd.


Volledig overstappen op led

De belichtingsprojecten hebben wel te maken met subsidievoorwaarden. Zo zegt Wisse dat tuinders alleen in aanmerking komen als ze volledig overstappen op led op de locatie waarvoor de aanvraag geldt. Het kan dan gaan om het vervangen van alle SON-T-lampen of het voorzien van onbelichte of nieuwbouwkassen van 100 procent led.

Het maximale vermogen van de ledbelichting in watt per vierkante meter moet 20 procent lager zijn dan de norm die wordt gehanteerd voor SON-T. Investeringen in hybridesystemen, dus SON-T met led, vallen buiten de EG-regeling.

Welke veranderingen verwacht Wisse in de EG-regeling vanaf 2025 en daaropvolgende jaren? 'Er gaan ongetwijfeld scherpere eisen gelden voor de efficiëntie van de belichting en het maximale vermogen van de installaties. Het omlaagbrengen van het aantal verbruikte watts per vierkante meter zal altijd het doel zijn van de subsidie.' Daarnaast denkt de tuinbouwspecialist dat het dimbaar maken van de belichting de komende jaren mogelijk wordt verplicht.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer