Bouwgigant start proef met biobased materialen van vezelhennep

Heijmans begint in 2024 een proef in Friesland met het telen en toepassen van biobased bouwmaterialen van vezelhennep. Hiermee wil het beursgenoteerde bouwbedrijf niet alleen zijn woningconcepten verduurzamen, maar ook bekijken of de teelt van deze grondstoffen als bedrijfsmodel kan dienen in de agrarische sector.

Bouwgigant+start+proef+met+biobased+materialen+van+vezelhennep
© Job Hiddink

Het bouwbedrijf start voor deze proef een samenwerking met boer Bert Hooijer uit de gemeente De Fryske Marren en het bedrijf GreenInclusive in het Friese Drachten. De teelt vindt plaats op ruim 6,5 hectare grond, eigendom van Heijmans. Samen met GreenInclusive en de pachtende boer is gekeken of de teelt van natuurlijke grondstoffen binnen zijn bedrijf mogelijk is.

Hooijer zelf is benieuwd naar vezelhennep en wil de teelt komend jaar in zijn bedrijf integreren. Belangrijk aspect was de garantie op afname van de 6,5 hectare aan grondstoffen. Door de samenwerking tussen Heijmans en GreenInclusive kan dat worden gerealiseerd.


Teeltbegeleiding

In de proef zorgt GreenInclusive voor de teeltbegeleiding en de verwerking van grondstoffen tot biobased bouwmaterialen. Heijmans gaat de eindproducten afnemen voor het eigen Horizon-woningconcept. Deze woningen worden gebouwd in het nabijgelegen Heerenveen in de houtskeletbouwfabriek van Heijmans.


De proef is voor de bouwgigant onderdeel van het duurzaamheidsbeleid, dat minder CO2-uitstoot moet geven bij de productie van de grondstof voor isolatie- of plaatmateriaal. Vezelhennep past als gewas dat vraagt om weinig input goed in dat plaatje. Gangbare bouwmaterialen zoals staal en beton hebben daarentegen wel een grote CO2-uitstoot.


Bert Hooijer (midden) tekent de overeenkomst voor de proef met vezelhennep met Harwil de Jonge van Heijmans (links) en Marthijs Roorda van GreenInclusive (rechts).
Bert Hooijer (midden) tekent de overeenkomst voor de proef met vezelhennep met Harwil de Jonge van Heijmans (links) en Marthijs Roorda van GreenInclusive (rechts). © Heijmans

Planten en bomen nemen tijdens het groeiproces juist CO2 op en houden dit vast in het bouwmateriaal. De betreffende boer wordt zowel voor de afzet van de grondstof als voor de CO2-reductie betaald door GreenInclusive. Biobased bouwmateriaal van vezelhennep is niet nieuw. Het experimenteren door vrijwel alle stappen in de keten in eigendom te hebben, de 'van eigen land naar eigen pand-aanpak', komt niet veel voor.

De vestigingsplaats van de Heijmans-fabriek is bepalend geweest voor de keuze om te telen in de buurt. Hiermee vermindert het bedrijf de benodigde transportbewegingen van het bouwmateriaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer