Tweede reiniging en ontsmetting verplicht voor pluimveetransport uit Tsjechië

Vanwege de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in Tsjechië is een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) van vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren direct bij terugkomst in Nederland verplicht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tweede+reiniging+en+ontsmetting+verplicht+voor+pluimveetransport+uit+Tsjechi%C3%AB
© Twan Wiermans

Na het lossen van een vervoermiddel volgt ter plekke een eerste reiniging en ontsmetting. Hierna moeten de voertuigen onmiddellijk naar een erkende R&O-plaats voor een tweede reiniging en ontsmetting. Deze verplichting geldt al langer voor twaalf andere Europese landen: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Polen, Roemenië, Slowakije en Zweden. Ook geldt dit voor alle vervoermiddelen die terugkomen uit landen buiten de Europese Unie.

Na afloop van de tweede reiniging en ontsmetting laat de transporteur het bewijs invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de R&O-plaats, het slachthuis of de broederij. Daarna stuurt de transporteur het bewijs van de tweede reiniging en ontsmetting, binnen 24 uur na binnenkomst in Nederland, naar het centrale meldpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Vijf vogelgriepuitbraken

In Tsjechië zijn tussen 30 januari en 14 februari vijf uitbraken van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Het betrof drie locaties met zo'n 100.000 moederdieren voor vleeskuikens, een locatie met 45.000 opfokhennen en een locatie met 50.000 vleeseenden.

Niet alleen in Tsjechië, maar in meerdere Europese landen blijft hoogpathogene vogelgriep voor uitbraken zorgen. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar sinds de laatste uitbraak in december geen nieuwe uitbraken van hoogpathogene vogelgriep zijn gemeld.


Polen en Hongarije zwaar getroffen

In Polen zijn sinds december bij twintig uitbraken al 430.000 dieren geruimd. Voor heel seizoen 2023-2024 gaat het om 68 uitbraken en bijna 1,3 miljoen dieren. Dit melden de autoriteiten bij de vergadering van de afdeling diergezondheid van de Europese Commissie voor planten, dieren, voedsel en voer (PAFF Committee).

Hongarije meldt vijftien primaire en zestig secundaire uitbraken. De primaire uitbraken zijn zowel op commerciële als backyard bedrijven aangetroffen met eenden, fazanten, kalkoenen en leghennen. In totaal zijn ruim 1,5 miljoen dieren geruimd. Slowakije kent drie uitbraken bij pluimvee, waarvan één primaire en twee secundaire uitbraken op bedrijven van dezelfde eigenaar. In totaal gaat het om 320.000 leghennen.

Denemarken telt twaalf uitbraken bij eenden, fazanten, kalkoenen en leghennen, met in totaal bijna 240.000 dieren. Duitsland kent achttien uitbraken bij pluimvee, vooral bij kalkoenen en leghennen. In totaal zijn in Denemarken zo'n 380.000 dieren geruimd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer