Schapenprijzen naar record

Met Pasen en het Suikerfeest op 9 april in aantocht, maakten de schapenprijzen de afgelopen weken een flinke sprong. Dit komt mede doordat het aanbod krap is door de blauwtonguitbraken. Daardoor steeg de lammerenprijs al in februari. Normaal gesproken gebeurt dit in april.

Schapenprijzen+naar+record
© Twan Wiermans

De laatste weken schieten de prijzen omhoog. Zo was de prijs voor ooien boven de 20 kilo in Bunnik in februari nog stabiel met 147,50 euro, maar in de afgelopen weken steeg deze naar 170 euro. Zo kwam er vorige week nog 10 euro bij. Ook in Leeuwarden worden de laatste weken fors hogere prijzen genoteerd.

Volgens voorzitter Andries Kingma van de sectorcommissie schapen- en geitenhandel van Vee & Logistiek Nederland is het lang geleden dat de prijzen zo hoog lagen. 'Die ooien brachten in de jaren tachtig van de vorige eeuw 380 gulden op, omgerekend 172,50 euro. De oorzaak was toen een kleine uitbraak van mond- en klauwzeer in de buurt van Lelystad.'


Brexit en blauwtong

De piek van dit jaar komt mede door het krappe aanbod door de Brexit en blauwtong. Laatstgenoemde leidde vorig jaar tot de uitval van 40.000 schapen. 'Mede door blauwtong is het aanbod aan zuiglammeren beperkt en trekt ook de vraag naar ooilammeren die vorig jaar zijn geboren aan', vervolgt Kingma, die al meer dan vijftig jaar schapenhandelaar is.

Die vraag naar ooilammeren wordt versterkt door Pasen en de ramadan. 'Je ziet nu ook dat er weinig schapen rechtstreeks naar de slachterij worden geleverd. Ze gaan vooral via de markt, omdat de prijsstelling hier nu goed is', laat Kingma weten.

De schapenhandelaar verwacht niet dat de vraag instort na het Suikerfeest, het einde van de ramadan. Het feest vindt dit jaar begin april plaats, terwijl de prijspiek eind mei komt. 'In mei komt dit seizoen ten einde en start het nieuwe seizoen. Ik verwacht dan ook dat de prijzen voorlopig goed blijven, door de huidige krapte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer