Deskundigen schatten kans op besmetting met vogelgriep in als medium

Wanneer de de ophokplicht voor pluimvee in stand blijft, schatten deskundigen de kans op een besmetting in als medium. Als de ophokplicht wordt opgeheven, dan schatten zij de kans in als medium tothoog. Wel houden de deskundigen een slag om de arm. Het is onduidelijk hoe de winter verder verloopt en of er nieuwe varianten ontstaan.

Deskundigen+schatten+kans+op+besmetting+met+vogelgriep+in+als+medium
© Michiel Elands

De Deskundigengroep Dierziekten kwam op 24 januari bijeen. De keer ervoor was in november. De situatie in het veld lijkt nu rustiger dan bij de laatste bijeenkomst werd verwacht. Ook in de omringende landen, zoals Duitsland waar geen ophokplicht meer geldt, is het aantal gevallen van vogelgriep in gehouden pluimvee beperkt, constateert de deskundigengroep.

De afgelopen twee maanden zijn rustiger verlopen dan in de voorbije twee jaren, waarin veel dode wilde vogels werden gevonden en er veel uitbraken onder gehouden vogels waren. Dezelfde trend wordt waargenomen in andere Europese landen. Sinds het najaar van 2023 circuleren er in Europa andere varianten, ontstaan door combinaties van eerdere virussen en laagpathogene stammen. Hierdoor is er minder sprake van sterfte en zijn in de afgelopen maanden minder gehouden vogels met hoogpathogene vogelgriep besmet geraakt.

Mogelijk zijn deze nieuwe varianten minder ziekteverwekkend of besmettelijk of is er toch een bepaalde vorm van kruisimmuniteit in de wildevogelpopulatie ontstaan ten opzichte van de virusvarianten die nu circuleren.


Vogeltrek

Hoe de komende maanden verlopen, is medeafhankelijk van de weersomstandigheden. Blijft het weer de komende weken zacht, dan kan de voorjaarstrek van wilde vogels op gang komen. Dit betekent dat in de loop van februari en maart steeds meer trekvogels naar Nederland komen. Ook vertrekken dan steeds meer wintergasten. Wordt het de komende weken kouder, dan stellen de trekvogels hun tocht nog even uit.

In de jaren voor 2021 liep het hoogtepunt van hoogpathogene vogelgriep in januari sterk af. De deskundigen verwachten dat het dit jaar opnieuw het geval is en er in februari weinig verandert in de vogelgriepsituatie. Ze zien dat er nu nauwelijks dode wilde vogels worden gevonden. De deskundigen schatten de kans dat een pluimveebedrijf wordt besmet met hoogpathogene vogelgriep dan ook lager in dan in november 2023.

De deskundigen vinden het niet verstandig om de landelijke ophokplicht in bepaalde regio's in te trekken. Als gevolg van de hoeveelheid regen worden niet alleen in waterrijke gebieden, maar ook elders watervogels gezien. Relatief gezien wordt vaak een bedrijf getroffen dat zich in waterrijk gebied bevindt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer