Drama dreigt voor Zwolse boer: natuurvergunning is niet te krijgen

Gaat provincie Overijssel ingrijpen? Dat is de grote vraag voor een veehouder aan de Hasselterdijk in Zwolle. Het bedrijf beschikt niet over een natuurvergunning en kan die volgens de provincie ook niet krijgen vanwege een toename van stikstof.

Drama+dreigt+voor+Zwolse+boer%3A+natuurvergunning+is+niet+te+krijgen
© Dirk Hol

De Raad van State bevestigde vandaag dat de provincie gelijk heeft. Daarmee lijkt het doek te vallen voor de veehouderij die ruim zestig jaar bestaat. De milieuvergunning die het bedrijf heeft, is niet voldoende. Ook een natuurvergunning is vereist om te kunnen doorwerken.

De provincie is nu aan zet, omdat de raad dus heeft bevestigd dat de veehouderij illegaal in werking is. Een woordvoerder van Overijssel zag de bui al hangen, na een zitting over de zaak bij de raad. Alleen in zeer bijzondere gevallen kan handhaving achterwege worden gelaten. Volgens de woordvoerder moet hard worden nagedacht over wat er gaat gebeuren. Hij meldde dat bij illegale situaties wel altijd per geval wordt bekeken hoe kan worden gehandeld.


Geen bestaande rechten

Door de aanwijzing van De Weerribben als beschermd Natura 2000-gebied in juni 1994, zit de veehouderij nu klem. Op dat moment had het bedrijf al wel een aanvraag voor een milieuvergunning ingediend, maar die werd pas maanden na de aanwijzing van De Weerribben verleend. Op het moment van de aanwijzing had de ondernemer dus nul bestaande rechten om in aanmerking te komen voor een natuurvergunning.

Het gevolg is dat elke koe die het bedrijf heeft direct voor een toename van stikstof zorgt. Dat verhindert het afgeven van de natuurvergunning. Het feit dat het bedrijf al heel lang bestaat, telt in dit geval niet mee.

Volgens de raad had de veehouderij al in 1993 een zogeheten milieutoestemming nodig, zoals een vergunning of melding. Het argument van de raadsman van de veehouder dat dit pas later kon bij de inwerkingtreding van de Interimwet ammoniak en veehouderij, gaat er bij de raad niet in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer