Royal A-ware maakt op een na beste kaas ter wereld

Bij de World Championship Cheese Contest in het Amerikaanse Wisconsin wonnen de Dutch Cheese Makers met hun in Heerenveen gemaakte Artikaas Vintage Lot 18 de 'overall' tweede plaats. Het bedrijf is onderdeel van Royal A-ware. Ook verschillende andere Nederlandse bedrijven vielen in de prijzen bij de meer dan honderd kaasklassen.

Royal+A%2Dware+maakt+op+een+na+beste+kaas+ter+wereld
© Pixabay

De Vintage Lot 18 behaalde vorige week een indrukwekkende score van 98,92 op 100. CEO Jan Anker van A-ware: 'Ik ben trots op deze erkenning. Ik zie de prijs als een mooi compliment voor het hele team van Royal A-ware en Dutch Cheese Makers.'
Met deze kaas werd ook goud gehaald in de categorie Goudse kazen van meer dan tien maanden oud. In de klasse gepasteuriseerd proces kaasproduct was er eveneens goud en brons voor A-ware en zilver in de categorie harde geitenkaas.


FrieslandCampina grossiert

Royal FrieslandCampina grossierde in prijzen. Zo won de zuivelaar goud en zilver in de klasse Edam. Ook was het zilver bij de jonge Gouda-kazen en oude kazen. Verder was er brons bij de extra oude Goudse. Daarnaast werd goud gewonnen bij de harde kazen, zilver bij de vetarme zachte en halfzachte kazen en goud, zilver en brons bij de vetarme harde kazen. Tot slot was er zilver bij de halfzachte geitenkazen.

Ander Nederlands succes in Wisconsin was er voor Cono, met brons voor de rijpe Gouda en bij de harde kazen, dus twee plaatsen onder FrieslandCampina. Goud werd hier gewonnen bij de harde geitenkaas, boven de zilveren prijs voor A-ware. Henri Willig won goud bij de gerookte Gouda, net als bij de harde geitenkaas met een smaakje, halfzachte schapenkaas en medium peperkaas. Bij de hete peperkaas won het bedrijf brons. Team Zijerveld, nu Velder, won zilver bij de extra oude Gouda, onder A-ware en boven FrieslandCampina.


Roomkaas van Arla

Arla won met zijn Nederlandse roomkaas met tomaat en basilicum in de categorie roomkazen, gevolgd door twee kazen van dezelfde producent uit Denemarken. Het Nederlandse Cheeseland won goud bij de halfzachte geitenkaas en brons bij de halfzachte schapenkaas. Voor Team van der Heiden was er brons bij de harde geitenkaas.

Marieke Gouda uit Thorp in Wisconsin kreeg negen keer een top 3-notering, waarvan drie keer goud. Dit bedrijf is van de van oorsprong Twentse oud-dierenarts Marieke Penterman. Ze miste in Amerika de Nederlandse kaas, waarop ze die vanaf 2006 zelf is gaan maken. sindsdien is ze grootwinnaar in kaasprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer