Zuid-Holland blijft weigeren PAS-melder aan te pakken

Ziet de Raad van State de bouw van een varkensstal in Reeuwijk zonder natuurvergunning door de vingers of moet de varkenshouder gaan inkrimpen? Het laatste dreigt te gebeuren. Eerder wees de Haagse rechtbank provincie Zuid-Holland al twee keer terecht in de zaak.

Zuid%2DHolland+blijft+weigeren+PAS%2Dmelder+aan+te+pakken
© Dirk Hol

De provincie moet een beslissing nemen, maar weigert tot nu toe te handhaven en de stal te sluiten. De Raad van State kijkt nu naar een verzoek van de provincie om dat besluit te mogen uitstellen.

'De provincie is een ster in het rekken van termijnen', zegt Valentijn Wösten. 'De provincie handhaaft nauwelijks.' De raadsman van milieuorganisatie Mobilisation for the the Environment heeft de varkenshouderij aan de Oud Reeuwijkseweg al lang in het vizier. Al in 2014 deed hij een handhavingsverzoek bij de provincie om op te treden tegen de illegale situatie. De varkenshouder deed vervolgens een PAS-melding. Maar die melding verloor haar waarde na de stikstofuitspraak van de Raad van State.

Sindsdien is het wachten op een legalisatie. De provincie verwachtte in 2021 al dat er binnen een jaar voldoende stikstofruimte zou zijn om de varkensstal alsnog te vergunnen. Die ruimte is er nog steeds niet. Wanneer die er wel komt, is onzeker.


Handhaving onnodig

Toch wil de provincie niet handhaven. Het belang van de beschermde natuur in de omgeving is klein, omdat de stikstofproductie van de varkensstal zorgt voor een geringe toename. Verder vindt de provincie het onnodig om nu te handhaven, terwijl aan legalisatie wordt gewerkt. Bovenal zou het sluiten van de stal een onevenredig zware straf zijn.

'Een schade van een ton', stelt de varkenshouder bij de Raad van State in het geval van een tijdelijke sluiting. Verder zou het ook gevolgen hebben voor de overname van het bedrijf door zijn zonen. De bank zou in dit geval pas op de plaats maken, zegt de varkenshouder. De slachterij en de dorpsslager zouden voortaan ook kunnen afhaken als hij geen varkens meer kan leveren.


Weinig indruk

Het verhaal maakte weinig indruk op de raadsvoorzitter. Vooral omdat dit schadebedrag pas tijdens de zitting niet hard onderbouwd op tafel kwam. Of de Raad van State het belang van de varkenshouder dus het zwaarst laat wegen, is de vraag.

Wösten vindt het zuur dat de varkenshouder al zo lang moet wachten op een legalisering. Maar het schadeverhaal maakt weinig indruk op hem. 'Tot op de dag van vandaag heeft de varkenshouder vanaf 2014 financieel voordeel gehaald uit een illegale situatie. Dat moet de Raad van State ook meewegen.'


PAS-melders

De raadsvoorzitter vroeg Wösten nog of eventueel kan worden gewacht met het oordeel op een ander oordeel van de Raad van State over handhaving van PAS-melders. Daarover diende onlangs een belangrijke zaak bij de Raad van State. Volgens de raadsvoorzitter wordt in die zaak een uitspraak verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar. Maar Wösten is het zat. Hij wil dat de provincie snel een besluit neemt en dat de stal tijdelijk leeg komt.

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer