Nederland investeert fors in nieuw koelcentrum in Ethiopië

De realisatie van een groot koelcentrum voor groente en fruit op 70 kilometer van Addis Abeba in Ethiopië is een stap dichterbij gekomen. Vorige week ondertekenden de Ethiopische overheid en Invest International, dat handelt namens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een overeenkomst voor de eerste fase van dit project.

Nederland+investeert+fors+in+nieuw+koelcentrum+in+Ethiopi%C3%AB
© Invest International

Cool Port Addis moet ervoor zorgen dat tuinbouwgewassen vanuit Ethiopië gekoeld kunnen worden geëxporteerd naar de haven van Rotterdam en andere afzetgebieden. Vanuit het Afrikaanse land worden momenteel vooral bloemen geëxporteerd, met trucks en vliegtuigen. Na oplevering van het nieuwe koelcentrum zal de export plaatsvinden per trein en boot. Dit verduurzaamt de keten, stelt Invest International.

De organisatie stelt verder dat de samenwerking Ethiopische boeren de kans geeft om hun afzetmarkt te vergroten. ‘Ook gaan door het koelingscentrum minder producten verloren en gaat de kwaliteit – en dus ook exportprijs – omhoog. Dit geeft Ethiopische boeren meer inkomen. Alles bij elkaar is het een voorbeeld van een win-winsituatie waarin CO2-reductie samenvalt met het creëren van kansen en economische waarde.’


Miljoeneninvestering

De eerste fase van het project vergt een investering van ongeveer 27,5 miljoen dollar. Omgerekend gaat het om een bedrag van 25,3 miljoen euro. Invest International neemt daarvan 10,7 miljoen euro voor haar rekening. De rest wordt gefinancierd door de Ethiopische overheid.


‘Nederlandse bedrijven zijn een van de belangrijkste investeerders in de tuinbouwindustrie van Ethiopië en de haven van Rotterdam is de grootste ter wereld als het gaat om de import en handel in tuinbouwgewassen. Door deze samenwerking stimuleren wij de ontwikkeling van duurzame en inclusieve internationale handel’, staat in een persbericht van Invest International.

De benodigde contracten voor de realisatie en operationalisering van het gekoelde magazijn worden aanbesteed. ‘Door het innovatieve en duurzame karakter van Cool Port Addis maken Nederlandse bedrijven uit de koellogistiek en tuinbouw een goede kans om bij de realisatie van het project betrokken te zijn.’


De overeenkomst werd getekend door de Ethiopische overheid en Invest International, dat handelt namens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken.
De overeenkomst werd getekend door de Ethiopische overheid en Invest International, dat handelt namens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken. © Invest International

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer