Minder groente en fruit verhandeld in 2023, wel meer omzet

Groente- en fruitbedrijven hebben in 2023 minder volume verhandeld, maar draaiden wel meer omzet. Dit geldt voor zowel de productie in Nederland als de afzet in binnen- en buitenland, zo blijkt uit jaarcijfers van GroentenFruit Huis.

Minder+groente+en+fruit+verhandeld+in+2023%2C+wel+meer+omzet
© Job Hiddink

Volgens de brancheorganisatie hadden energieprijzen en klimaatrecords in 2023 hun weerslag op de handel in groenten en fruit. Zo kwam de productie van de belangrijkste Nederlandse glasgroente tomaat later op gang vanwege de hoge energieprijzen.

Na een droog voorjaar volgde een natte zomer en een nog natter najaar. Onderaan de streep was er sprake van een lager volume groenten en fruit tegen een hogere prijs. Dit gaat op voor zowel productie in Nederland als afzet in binnen- en buitenland, meldt GroentenFruit Huis.


Productie glasgroenten

De productie van diverse glasgroenten was begin 2023 laag vanwege de hoge energieprijzen. Telers startten de productie later op. In de vollegrondsteelten had het sterk wisselende weer impact op de productie van groenten en fruit.


De totale telersomzet van groenten en fruit steeg in 2023 met 9 procent naar 4,2 miljard euro. Ook de productie van groenten in Spanje had last van warmte, gevolgd door kou waardoor de productie later op gang kwam. Nederlandse handelsbedrijven importeerden vorig jaar voor 10,6 miljard euro aan groenten en fruit. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2022. Het betreft voornamelijk tropisch fruit.

Dat blijkt uit de top 3: avocado, banaan en druif. In 2023 was een sterke groei te zien uit landen als Egypte (+63 procent), Colombia (+17 procent) en Zuid-Afrika (+12 procent). Vanuit Egypte en Zuid-Afrika kwamen vooral meer sinaasappels, terwijl uit Colombia meer avocado's zijn ingevoerd.


Afzetwaarde

Verder komt uit de cijfers van GroentenFruit Huis naar voren dat de Nederlandse afzet van groenten en fruit in het buitenland in gewicht daalde met 2 procent. Daarentegen nam de afzetwaarde door een hogere prijs met 10 procent toe naar 14,9 miljard euro. Naast afzet in eigen land zijn onze buurlanden Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste afzetlanden: samen 51 procent van de totale afzet in het buitenland.


In het afgelopen seizoen was er vooral een sterke afzetgroei te zien naar Polen (+23 procent), Spanje (+18 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+11 procent). Naar elk van deze landen steeg onder meer de uienafzet. Daarnaast ging er voor een hoger bedrag aan avocado's naar Polen en Spanje. Naar het Verenigd Koninkrijk werden naast uien vooral meer paprika's en aardbeien verkocht.


Uien gewild

GroentenFruit Huis meldt verder de top 3 van meest verkochte producten op basis van omzet in het buitenland in 2023: tomaat, avocado en ui. Nederlandse uien waren in 2023 gewild. In zowel 2022 als in 2023 viel de Nederlandse oogst lager uit dan in de jaren ervoor. Het sterk wisselende weer zorgde voor ongunstige groeiomstandigheden, maar desondanks bleef de vraag naar uien groot.

De Nederlandse afzet van uien in het buitenland groeide in omzet met 49 procent door hogere prijzen. Wat betreft volume bleef de afzet naar het buitenland achter bij 2022. Vooral in de eerst helft van 2023 was er een brede vraag naar Nederlandse uien in Europa. Zo steeg de vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje.

Tot slot gingen ook wortelen goed van de hand in 2023, met een afzetgroei in omzet van 40 procent. Een krap aanbod leidde vooral in het voorjaar van 2023 tot hoge prijzen. Naast afzet in Nederland is Duitsland de belangrijkste bestemming voor wortelen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer