FloraHolland ziet lagere aanvoer in eerste weken van het jaar

De goede vraag naar tulpen, narcissen en hyacinten is terug te zien in de prijzen op de klok. Dat zegt veilingmeester Paul Freriks van Royal FloraHolland. Reden voor de positieve prijsvorming is dat in totaliteit minder stuks beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt. Eenzelfde trend is zichtbaar bij snijbloemen en de groene en bloeiende planten.

FloraHolland+ziet+lagere+aanvoer+in+eerste+weken+van+het+jaar
© Job Hiddink

Onder meer door de goede tulpenbollenexport en -prijzen zijn meer tulpenbollen aan het buitenland verkocht. Dat heeft als direct gevolg dat er in Nederland minder tulpenbollen overblijven om af te broeien, waardoor er minder tulpen op de markt komen. ‘Dat zie je duidelijk terug in de totale aanvoer op de klokken’, schrijft Freriks op de website van FloraHolland.

Freriks omschrijft dat de aanvoer van tulpen op de klok in de eerste twee weken van januari met 28,6 procent is afgenomen. ‘Dat is echt fors. Het aantal kwekers dat minder gaat afbroeien dit jaar heeft daarnaast besloten om later te starten. Sommigen zelfs pas in februari. Dit terwijl ze anders al in december waren gestart.’


Oorlog in Israël

Ook bij het totale aanbod van snijbloemen worden lagere aantallen op de klokken gezien. ‘De oorlog in Israël heeft invloed op het aantal aangevoerde stelen bij Waxflowers. Ook de aanvoer vanuit Nederland blijft achter in de eerste twee weken van het jaar’, zegt Freriks. Met name tulp, tanacetum en freesia zijn minder aangevoerd.


De aanvoer van snijbloemen vanuit Kenia en Ethiopië was in de eerste weken van 2024 wel goed. ‘Dit is enigszins opvallend, omdat het in die landen lang regenachtig is geweest. In Ethiopië ging dit gepaard met koude nachten, waarbij de temperaturen soms daalden tot het vriespunt.’ Volgens Freriks lijkt de groei daar inmiddels wel weer in het gewas te zitten. ‘Dat is fijn, zeker met het oog op komende Valentijn.’


Kou en sneeuw

Bij de groene en bloeiende planten is de aanvoer op de klok eveneens gedaald in de eerste weken van het jaar. Ondanks dat er nog steeds aandacht is voor de actie ‘Kerstboom eruit en groene kamerplant erin’, zijn de prijzen in de afgelopen week iets gedaald. ‘Dat is niet vreemd, met het oog op de kou, de sneeuw en de stakingen in Duitsland’, beargumenteert Freriks.

Hij stelt dat exporteurs over ongeveer anderhalve week weer starten met het inkopen van planten voor Valentijn. ‘Ik verwacht dat de prijzen dan weer zullen oplopen’, besluit de veilingmeester.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer