Jaaromzet BelOrta stijgt met 100 miljoen euro naar recordbedrag

BelOrta heeft het afgelopen jaar afgesloten met een jaaromzet van 626 miljoen euro. Dat is record en 119 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De samenvoeging van de veilingorganisatie voor groenten en fruit met de Belgische Fruitveiling speelt een grote rol in de totstandkoming van de recordomzet.

Jaaromzet+BelOrta+stijgt+met+100+miljoen+euro+naar+recordbedrag
© Twan Wiermans

Door de fusie tussen BelOrta en de Belgische Fruitveiling is het aantal aangesloten telers van hardfruit verdubbeld. Deze nieuwe telers waren goed voor ongeveer 100 miljoen euro aan omzet. In een nieuwjaartoespraak benadrukt BelOrta-directeur Philippe Appeltans wel dat ook zonder de overname van de Belgische Fruitveiling een recordomzet behaald zou zijn.

Appeltans meldt verder dat in 2023 de gevolgen van de energiecrisis goed te merken waren in de aanvoer van kasgroenten. ‘In de winter werd toen nauwelijks belicht door telers. Hierdoor was er geen aanvoer van tomaten in de eerste maanden van het jaar’, zegt hij. De aanvoer trok gaandeweg het jaar aan, maar uiteindelijk is jaarrond alsnog 10 procent minder losse tomaten aangeleverd dan in 2022. Voor specialities bedroeg de terugval 25 procent.


Meer komkommers en courgettes

Het verlies in de tomatenteelt werd gecompenseerd door een grotere aanvoer van komkommers en courgettes, meldt Appeltans. Waar het tekort aan tomaten resulteerde in hoge prijzen, resulteerde het overschot aan komkommers en courgettes juist in matige prijzen. ‘Ook bij aubergines stonden de prijzen in de eerste helft van het seizoen onder druk, maar daar heeft herstel plaatsgevonden in augustus en september.’ Paprikatelers hadden een vrij goed jaar door kwaliteits- en aanbodproblemen elders.


De extreme weersomstandigheden hadden daarnaast impact op het aanbod van vollegrondsgroenten, meldt Appeltans. ‘De aanvoer van asperges was lager en ook voor witlof viel het aanbod tegen. Dit had te maken met de tegenvallende oogst van witlofwortelen aan het einde van 2022.’ Bij de vollegrondsgroenten zorgde de schaarste in het voorjaar en moeilijke oogstomstandigheden in het najaar voor bovengemiddelde prijzen.


Onzekerheid over aanbod

Ondanks de recordomzet is Appeltans niet in een jubelstemming. ‘Als het jaar 2023 ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat productzekerheid niet meer zo vanzelfsprekend is. Klimaat, toenemende ziektedruk, een gebrek aan adequate gewasbeschermingsmiddelen, volatiliteit op energiemarkten, strengere regelgeving, arbeidsmarktkrapte en geopolitieke onrust zijn factoren die ervoor zorgen dat een goed gevuld groente- en fruitschap niet vanzelfsprekend is.’


Eerder deze week maakte ook REO Veiling bekend een recordomzet te hebben geboekt in 2023. Net zoals Appeltans is voorzitter Rita Demaré van REO Veiling niet gerustgesteld over wat het nieuwe jaar gaat brengen. ‘De economische verwachtingen voor 2024 zijn niet meteen zot optimistisch. Dit komt door bijvoorbeeld de renteschommelingen of de aanslepende oorlog in Oekraïne en Gaza. Ook de inflatie en hoge kosten blijven een grote ongerustheid voor onze bedrijven.’

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer