'Uw deelname is onmisbaar'

Onlangs had ik een kennismakingsgesprek met een nieuwe werknemer van onze eigen LTO-organisatie. Zij vertelde mij vol enthousiasme over de goede opkomst bij de winterbijeenkomsten. Maar ze miste de vrouwelijke ondernemers. 'Waar zijn deze dames?' vroeg ze me. Ik herken het beeld.

%27Uw+deelname+is+onmisbaar%27
© John Oud

Vergaderingen worden de laatste tijd steeds beter bezocht. Na de vele onlinevergaderingen in de coronatijd willen mensen elkaar weer meer ontmoeten. Bovendien is er door alle onrust en het ontbreken van perspectief in de agrarische sector behoefte aan kennis over de stand van zaken en aan saamhorigheid. Maar vrouwen in de agrarische sector zijn op vergaderingen nog steeds in de minderheid.

Of het nu een vaktechnische vergadering betreft, een vergadering van de melkfabriek of een afdelingsvergadering, keer op keer zie ik slechts een handjevol vrouwen op een groep van vijftig tot zestig mannen. Waar zit 'm dat toch in? Zijn uitnodigingen te veel gericht op mannelijke ondernemers en voelen vrouwen zich niet aangesproken? Of is het nog steeds vanzelfsprekend dat de vrouw de zorg thuis op zich neemt, zodat de partner naar de vergadering kan?

Vrouwen die wonen en werken op een agrarisch bedrijf, kunnen op vele manieren betrokken zijn: als (mede)ondernemer, meewerkend partner of met een baan buiten de deur. Al deze vrouwen spelen een onmisbare rol, maar zijn zeker niet altijd zichtbaar in de sector. LTO Vrouw & Bedrijf wil deze vrouwen uitdagen om ook naar de buitenwereld hun kwaliteiten en kracht te tonen. Immers, onze bedrijven draaien mede op basis van hun inzet. Ze zijn in veel gevallen ondernemer, wat bepaalde verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Maar deze verantwoordelijkheden zorgen er tot nu toe niet voor dat zij zich gemakkelijk aansluiten bij bestaande netwerken en bijeenkomsten.

Vrouwen spelen een onmisbare rol, maar zijn zeker niet altijd zichtbaar in de sector

Helma Vermuë, voorzitter LTO Vrouw & Bedrijf

LTO Vrouw & Bedrijf zet zich in voor de versterking van de sociaaleconomische positie van vrouwen in de agrarische sector. Tijdens bijeenkomsten die we organiseren, wordt de mogelijkheid geboden om in een vertrouwde omgeving kennis op te doen en ervaringen te delen.

Daarnaast ziet LTO Vrouw & Bedrijf het als een gedeelde taak om er samen met de hele LTO-organisatie voor te zorgen dat vrouwelijke ondernemers en meewerkend partners zich zelfverzekerd genoeg voelen om in de gevestigde netwerken mee te draaien. Hierbij is het essentieel dat meer vrouwen lid worden van onze organisatie, want alleen dan kan de kracht van diversiteit zijn werk doen. Met mannen en vrouwen, jong en oud. Zie ik u op de volgende vergadering?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer