'Weet jij al op wie je gaat stemmen?'

Veel mensen worstelen met de vraag op wie ze moeten gaan stemmen. Steeds vaker wordt opgemerkt op wie men in ieder geval niet gaat stemmen.

%27Weet+jij+al+op+wie+je+gaat+stemmen%3F%27
© John Oud

Tijdens onze excursie naar Brussel die vorige week plaatsvond, werd weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om te stemmen en een doordachte keuze te maken. Niet alleen in het kader van 22 november, maar ook in juni 2024 bij de Europese verkiezingen.

Met bijna zeventig vrouwelijke ondernemers uit de agrarische sector reisden we een paar dagen af naar het Europees parlement. Het was een vol programma. Naast een bezoek aan Copa-Cogeca (onze Europese koepelorganisatie) hebben we gesproken met een lobbyist van LTO Nederland, Europarlementariërs en een afgevaardigde van de sectie Agri van de Europese Commissie. De manier waarop deze mensen vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden laat zien dat ze met enorm veel passie en een goed gevulde rugzak met kennis hun functie uitoefenen.

Voor de deelnemers was het bezoek, waarbij ze werden meegenomen in de wijze waarop besluitvorming tot stand komt en wie daar allemaal bij betrokken is, een enorme eyeopener. De complexiteit van de vraagstukken en de individuele belangen van de lidstaten zijn groot, zo bleek.

Het bezoek aan Brussel was voor deelnemers een enorme eyeopener

Helma Vermuë, voorzitter LTO Vrouw en Bedrijf

Daarnaast werden de ondernemers bewustgemaakt van het denken op langere termijn vanuit Europa. Immers, wetten die nu worden vastgesteld en ontwikkeld, zullen pas over tien jaar op ons boerenerf landen. Het feit dat richtlijnen die meer dan dertig jaar geleden zijn vastgesteld nog steeds dagelijks invloed hebben op onze bedrijfsvoering, deed wenkbrauwen fronsen.

Persoonlijk vind ik het waardevol dat we op deze manier onze leden kunnen meenemen in de werking van de Europese besluitvorming en het belang van een goede lobby vanuit onze sector. Zeker omdat deze lobby geld kost die door leden moet worden betaald. Ik zie het als een opdracht van onze organisatie om meer leden mee te nemen in de besluitvorming van de Europese Unie.

Met de excursie werd het belang van naar de stembus gaan en goed nadenken op welke partij je stemt maar weer onderstreept. Wat hebben de partijen waargemaakt en op het gebied van welke dossiers zijn punten bereikt? Onze deelnemers hebben genoeg stof tot nadenken en gaan wellicht met een andere bril naar de verkiezingen kijken. Weet jij al op wie je gaat stemmen?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer