'Durf jij te vragen hoe het echt gaat?'

Durf jij het aan om aan een ander te vragen hoe het echt gaat? We zijn allemaal druk met de waan van de dag. Dan kom je je collega-ondernemer of buur tegen. 'Hoe is het?', is regelmatig de standaardbegroeting. Niet altijd wordt deze vraag gesteld met de intentie om na te gaan hoe het écht met iemand gaat.

%27Durf+jij+te+vragen+hoe+het+echt+gaat%3F%27
© John Oud

Vaak is het antwoord dan ook oppervlakkig of gerelateerd aan het bedrijf: er is sprake van droogte, lage prijzen of misschien een meevaller. Terwijl het juist heel belangrijk is om regelmatig tijd te nemen voor de ander en door te vragen.

Door de grote onzekerheid en het ontbreken van perspectief staat de mentale gezondheid van ondernemers de laatste jaren steeds verder onder druk. Een groeiend aantal boeren en tuinders ervaart sombere gedachten, angst en andere mentale problemen.

Daarom is onlangs de bewustwordingscampagne Taboer opgezet. Taboer zet zich in voor de mentale gezondheid van boeren en tuinders door problematiek op dit gebied bespreekbaar te maken en de stap naar professionele hulp te verkleinen.

Onlangs heeft Taboer een videoboodschap gelanceerd om de campagne onder de aandacht te brengen. Met #vraagdoor word je als collega, familielid of erfbetreder uitgedaagd om oprecht te vragen hoe het met de ander gaat en mentale gezondheid bespreekbaar te maken.



En ja, dat is ook best lastig, zowel voor de ondernemer met wie het even minder gaat als voor de omstanders. Maar door oprecht geïnteresseerd te zijn en door te vragen, kun je de ander wel laten weten dat er ruimte is om te praten. Een luisterend oor helpt echt en kan erger voorkomen.

We zien dat veel mensen reageren op de bewustwordingscampagne en dat de website veelvuldig wordt bezocht. Ze herkennen zich in de ervaringsverhalen op de website. Hierop is ook veel andere informatie te vinden, enerzijds voor mensen die met mentale problematiek kampen en anderzijds voor de gezinsleden en buitenstaanders.

Neem eens een kijkje bij de gesprekstips die je kunnen helpen het gesprek op een goede manier aan te gaan. Juist de zomer, wanneer veel mensen buiten zijn, is een goed moment om een keer van de fiets of uit de trekker te stappen. Neem de tijd voor elkaar, blijf omkijken naar de ander en ga het gesprek niet uit de weg! #vraagdoor


Alle informatie over de campagne en het nummer van de hulplijn zijn te vinden op de website taboer.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer