'Het familiebedrijf is complex: wees je bewust van jouw unieke rol'

Het geheim van onze familiebedrijven zit in de veerkracht en verbondenheid met elkaar, het bedrijf en de sector. Iedereen binnen het gezin heeft een unieke rol en ervaart familieverbanden op zijn of haar eigen manier, wat tot complexe situaties en verwarring kan leiden.

%27Het+familiebedrijf+is+complex%3A+wees+je+bewust+van+jouw+unieke+rol%27
© John Oud

Alleen al omdat wonen en werken op één erf gepaard gaan met de nodige uitdagingen. Ook zakelijke beslissingen worden doorgaans in familieverband aan de keukentafel genomen. Dat maakt dat zakelijk en privé gemakkelijk door elkaar lopen.

Het is een gegeven dat ouders binnen het gezin bovenaan de piramide staan, gevolgd door de kinderen. Zakelijk gezien komt de dochter of zoon op het moment van overname naast de ouders te staan in de maatschap en daarna aan het hoofd van het bedrijf. Hiermee verandert de rolverdeling binnen het gezin niet, maar de verhouding tussen ouders en kinderen in het familiebedrijf wel. Dat vraagt aandacht van alle partijen: de ouders, opvolger én andere kinderen.

Ouders moeten hun oude rol geleidelijk los kunnen laten en vertrouwen uitspreken naar de opvolger. Deze moet op zijn of haar beurt waardering voor de ouders blijven houden om vervolgens de eigen droom na te jagen. Voor de overige kinderen is het van belang in het overnameproces betrokken te worden daar zij altijd emotioneel verbonden blijven aan het familiebedrijf.

Rollen kunnen in een familiebedrijf gemakkelijk door elkaar lopen. Als ondernemer kun je zakelijk een open en doelgerichte houding hebben, terwijl je in familieverband mogelijk zorgend, beschermend en loyaal bent. Bewustwording, heldere en respectvolle communicatie en het doelbewust organiseren van zakelijke overleggen, compleet met agenda en actielijst, zijn daarom van groot belang en kunnen veel onrust voorkomen.


Coaches en adviseurs

Ik merk dat deze punten binnen veel familiebedrijven nog niet vanzelfsprekend zijn, terwijl deze veel duidelijkheid en houvast bieden. Gelukkig zijn er steeds meer coaches en adviseurs die de vaardigheden hebben om deze familiepatronen te (h)erkennen en het gesprek te leiden in de richting van bewustwording of een passende oplossing.

Het succes van het familiebedrijf hangt samen met bovengenoemde factoren. Onze commissie Vrouw & Bedrijf heeft dit thema daarom blijvend op de agenda. Blijf of word je bewust van de unieke eigenschappen van samenwerken in het familiebedrijf en zet je in voor een toekomst met goede familierelaties aan de keukentafel.

Lees ook

Vrouwenclubje?
Vrouwenclubje? 03-01-2023

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer