'Tijdens het carnavalsontbijt kalft er onverwachts een koe'

Hoewel carnaval bekend staat als een feest dat vooral in Zuid-Nederland wordt gevierd, zijn er ook wat plekjes in Noord-Holland waar groots of knus wordt uitgepakt. Voor mij is carnaval het mooiste feestje van het jaar.

%27Tijdens+het+carnavalsontbijt+kalft+er+onverwachts+een+koe%27
© Dirk Hol

We vierden het eerst in het dorp van mijn vriend Kay en een weekend later met de rest van Nederland, tijdens het echte carnavalsweekend, bij mij in het dorp. We hebben genoten van de pret vooraf, met het bouwen van de kar of het bedenken van de verkleedkleren. Maar ook de trekker van mijn vriend, die we voor de kar gingen zetten, werd vooraf grondig afgespoten en met wat stickers versierd.

En wat een geluk hadden we met het weer, want anders was onze kar door de regen helemaal uit elkaar gevallen. Hardboard, verf, papier, karton en papier-maché houdt dat niet lang vol. Tussendoor waren we ook druk met de boerderij. Tijdens de optochten en prijsuitreikingen voor ons geen bier, want we moesten nog naar de boerderij om koeien te melken en kalveren te verzorgen.

Tijdens het tweede carnavalsweekend sliepen we met de hele vriendengroep een nacht bij mijn ouders. Wij kunnen op twee plekken carnaval vieren. Overdag de optochten in Knorrenburg, zoals het dorp Sint Maarten tijdens het carnaval heet, en ‘s avonds het feest bij de Meerkoetelaars (Middenmeer).

Tijdens de optochten voor ons geen bier, want we moeten nog naar de boerderij om koeien te melken en kalveren te verzorgen

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur

De volgende ochtend bakte mijn vader eieren voor het iedereen. Heerlijk. Maar dan is het raak op de boerderij van mijn vriend. Al dagen hielden we twee oude koeien scherp in de gaten en hadden we deze op het stro gedaan. En dan net na carnaval kalft er een andere kalfskoe op de roosters en ligt ze aan de melk. Dat zal je net zien.

De koe had moeite met staan. Kay wilde het met de heupklem proberen, maar reed er met de shovel overheen. Kapot. Gelukkig kon zijn oom helpen om haar met een kleed in het stro te slepen. ’s Avonds, na een behandeling met fosfaatpillen, flessen en pijnstillers, stond ze weer. Gelukkig!

Soms moet het ook mee zitten. Net zoals dat mijn vriend precies op vrijdag 16 februari met de sleepslang het land op kon. Niet te veel mest, want we wisten dat er veel water zou komen. De bodemtemperatuur is al gemiddeld 8 graden, het gras groeit al, dat zien we ook in de tuin. Het kleurt meteen al groener.

Zo loopt het feesten en het werk op de boerderij in elkaar over. Inmiddels al vijf jaar een traditie. Wat hebben we weer gelachen en genoten. Op naar volgend jaar. Nu hopen dat het na het weekend droogt blijft en iedereen voorzichtig mest kan uitrijden. Hopelijk wordt het niet weer zo’n laat jaar als vorig jaar. Ik wens jullie allemaal heel veel succes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer