'Een weekend weg met vrienden wil ik niet missen'

Heel Nederland heeft zomervakantie, maar we moeten nog wachten op het mooie zomerweer. Eerst het droge voorjaar tot aan de langste dag. En dan volgt volgens verschillende boeren wel zes weken regen.

%27Een+weekend+weg+met+vrienden+wil+ik+niet+missen%27
© Dirk Hol

De lange droogte, gevolgd door het vele water, maakt het lastig op het land. Sommige aardappelpercelen hebben last van doorwas en de tarwe kan overal makkelijk worden gedorst, maar met al die regen hoeven we nog niet te combinen. Ik zei gister nog tegen mijn vader dat het voor de mais en het gras lekker is. Dat hoeft nog niet te worden geoogst, dus laat het maar regenen.

Ook alle tulpen zijn gerooid en het gras is ingezaaid. Dat schiet nu de grond uit, met het vocht en de warmte. Hopelijk is het straks weer wat droger, richting het rooien van de aardappelen en bieten en het hakselen van de mais. We hebben het niet in de hand, maar ik denk dat we blij mogen zijn met het water. De temperaturen van Italië lijken me niet fijn.

Over een paar dagen ga ik daar een lang weekend naartoe met vriendinnen. Ik heb er echt heel veel zin in. Het is gezellig met die meiden. Bijna al deze vriendinnen hebben een vriend die melkveehouder, akkerbouwer of bollenboer is.

In de zomervakantie kunnen die boeren eigenlijk niet weg

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Vorig jaar zijn we voor het eerst met elkaar op vakantie geweest in de zomer, want we zeiden tegen elkaar: 'In de zomervakantie kunnen die boeren eigenlijk niet weg.' Ze zijn druk met beregenen, tulpenrooien, tarwedorsen en strorijden, grassen, mestrijden en kunstmest strooien, slasnijden en ga zo maar door.

Ik moet ook toegeven dat ik het vroeger helemaal niet erg vond om niet op vakantie te gaan, er was altijd zoveel te doen op boerderij. We hadden ook niet veel nodig tijdens de schoolvakantie. We gingen hutten bouwen en verstoppertje spelen. Als ik nu niet weg zou gaan, zou ik het ook niet jammer vinden. Maar een gezellig weekend weg met de meiden wil ik niet missen.

Ik ben ook naar Zwarte Cross geweest. Ik heb zo gelachen en genoten. Een heerlijk gemoedelijke sfeer met een biertje en gezellige muziek, en met zijn allen kamperen. Dit jaar viel de Zwarte Cross ook goed in het seizoen. Want met een paar van zulke regenachtige dagen hebben we rust, op het land hoeven we niet te zijn.

Als straks de gewassen afrijpen en de zon er meer bij komt, zit iedereen weer op het land. Dan spreken we elkaar wel weer als het werk klaar is, 's avonds of in het weekend tijdens een feestje, met een biertje erbij. Een zomervakantie die velen uit de stad zich niet voor kunnen stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer