'Kabinetsval biedt sprankje hoop, tijd voor een nieuwe premier'

Het kabinet is gevallen. Dat zal niemand zijn ontgaan. Als melkveehouder ben ik toch wel blij. Hierdoor komen er versneld nieuwe verkiezingen en dat biedt een sprankje hoop. Deze komen waarschijnlijk pas in november.

%27Kabinetsval+biedt+sprankje+hoop%2C+tijd+voor+een+nieuwe+premier%27
© Dirk Hol

Wopke Hoekstra is niet meer beschikbaar als CDA-lijsttrekker en zelfs Mark Rutte stapt op. Rutte is de langstzittende premier geweest. Dat vind ik toch knap. Hij heeft veel goed gedaan voor Nederland, maar nu is het tijd voor een nieuwe premier.

De VVD komt met een nieuwe kandidaat als lijsttrekker. De namen van Sophie Hermans en Edith Schippers komen voorbij. Bij het opzoeken van deze vrouwen op internet zet ik meteen vraagtekens bij Schippers. Zij heeft jaren geleden, toen ze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was, drie moties van wantrouwen gehad. Die heeft ze wel allemaal overleefd. Eén motie ging over het afhandelen van Q-koorts. Niet echt positief voor onze sector. Gelukkig blijkt maandag later op de dag dat Schippers toch geen kandidaat is voor het lijsttrekkerschap van de VVD.

Ik hoop dat de stikstofregels uitzingen tot de nieuwe verkiezingen. Want het kabinet is tenslotte geklapt door de asielmaatregelen, maar niet door stikstof. Dat de agrarische sector wacht op definitieve en gegronde besluiten, begin je steeds meer overal te merken.

Mark Rutte heeft veel goed gedaan voor Nederland, maar nu is het tijd voor een nieuwe premier

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Vergunningen voor stallen en gebouwen verkrijgen valt niet mee, net als zonnepanelen of windmolens plaatsen. Het net is vol.

Maar ook dat een Drentse lelieteler zijn lelies niet meer mocht beschermen met middelen op een perceel vlak bij omwonenden. Het wetenschappelijk onderzoek loopt nog. Omdat het waarschijnlijk of misschien schadelijk kan zijn op de lange termijn wordt het nu verboden. Dat is op emotie besloten, vind ik. Het hek is van de dam voor andere middelen op deze manier. 'Gelukkig' mag de lelieteler weer vier middelen gebruiken voor zijn lelies na een hoger beroep.

Ook nieuwe maatschappen aangaan en financieringen overnemen vallen bij de banken enorm tegen. Door geen duidelijkheid in de melkveehouderij kun je meteen de hoogste rentes verwachten.

Ondertussen maken de telers zich zorgen in het veld en op het land om de teelt van de aardappelen, uien en mais. Na de grote weerswisselingen en kou van het voorjaar is het aantal knollen onder de aardappelen niet veel. Maar is er ook windschade in de mais.

We kunnen er niet veel meer aan doen, maar hopelijk komt het goed. Net als met het kabinet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer