Britten stoppen meer geld in technologie en automatisering

De Britse premier Rishi Sunak steekt ruim 260 miljoen euro in toekomstgerichte technologie- en productiviteitsprogramma's om ervoor te zorgen dat boeren kunnen investeren in automatisering. In deze programma's zijn ook de financiering van energiemaatregelen opgenomen, zoals zonne-energie op daken.

Britten+stoppen+meer+geld+in+technologie+en+automatisering
© anp

De kapitaalinjectie betekent een verhoging van 105 miljoen naar bijna 260 miljoen euro ten opzichte van de vorige programma's. Deze verhoging is nodig om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Sunak maakte dit bekend op een bijeenkomst van de Britse boerenbond NFU in Birmingham. Het was voor het eerst sinds 2008 dat een Britse premier sprak op een boerenbijeenkomst.

Verder kondigde Sunak aan de betaling voor duurzaamheidsinspanningen van boeren te verhogen, zodat deelnemers aan het Sustainable Farming Incentive (SFI) in april tot 1.200 euro extra ontvangen. Er doen zo'n 11.000 boeren mee aan dit programma, dat lijkt op de ecoregeling.


De verhoging is noodzakelijk, meende de premier. 'Boeren hebben te maken gehad met wereldwijde prijsstijgingen voor zaken als brandstof en kunstmest.' Verder wees hij erop dat zijn kabinet de inflatie heeft weten terug te dringen – van 11,1 procent vorig jaar naar 4 procent nu. 'En we verhogen de betalingen in onze landbouwprogramma's met gemiddeld 10 procent.' Daarnaast beloofde Sunak dat 'elke cent' van het landbouwbudget van 2,8 miljard euro naar de landbouw zou gaan.


Minder administratieve rompslomp

De premier kondigde verder aan de administratieve rompslomp rond ontwikkelingen van boerderijen te verminderen, zodat boeren meer mogelijkheden krijgen om te bouwen en hun bedrijven kunnen diversificeren.

Verder kondigde hij nieuwe regels aan voor de zuivelsector, waardoor zij redelijke en transparante contracten zullen krijgen. Soortgelijke regelgeving voor de varkenssector komt later dit jaar en ook de eiersector zal naar verwachting volgen.

Tot slot start een nieuwe jaarlijkse Britse voedselzekerheidsindex om het niveau van de voedselzekerheid te monitoren. Dit volgt op de aanhoudende campagne van de NFU over het belang van voedselzekerheid.


Historisch laag vertrouwen

NFU-voorzitter Minette Batters is blij met de woorden van Sunak. Ze wees er wel op dat het water veel boeren en tuinders in het Verenigd Koninkrijk tot de lippen staat. Het vertrouwen van boeren en tuinders in de toekomst is historisch laag, zo stelt ze verwijzend naar index. Boeren worstelen ze met de gevolgen van prijsstijgingen voor onder meer brandstof en kunstmest. Ook worden ze geconfronteerd met oneerlijke handelspraktijken waartegen ze niet durven op te treden.De transitie van het systeem van basissteun voor boeren naar een systeem met betaling op basis van duurzaamheidsinspanningen baart haar ook zorgen. Ze wijst onder meer naar een berekening die de regering in Wales heeft uitgevoerd. Daaruit blijkt onder meer dat de veestapel zal krimpen, er 5.500 banen gaan verdwijnen en het totale landbouwinkomen met 230 miljoen omlaag gaat.

Sommige boeren kampen ook nog met de gevolgen van de overstromingen van afgelopen jaar in Lincolnshire. Het waterpeil was op veel plekken lang te hoog, soms omdat het akkers en velden als waterbuffer dienden. Daarom zijn bepaalde gewassen niet ingezaaid en anderen zijn weggespoeld of verrot op het land. Batters pleit daarom voor het betalen van boeren voor het opslaan van overstromingswater op hun land.

Batters stopt als voorzitter van de NFU. Op de bijeenkomst droeg ze de voorzittershamer over aan Tom Bradshaw, een akkerbouwer uit North-Essex.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer