'We zoeken boeren die meer uit data willen halen'

Voor een nieuw project van dataplatform SoilBeat wordt gezocht naar boeren die meer handelingsperspectief uit bodem- en gewasdata willen halen om de afhankelijkheid van kunstmest te reduceren. Medeoprichter Debra Aurich vertelt meer over de motieven.

%27We+zoeken+boeren+die+meer+uit+data+willen+halen%27
© SoilBeat

Wat is het doel van het project?

'Door preciezer te kijken wat bodem en plant missen, kun je tot een gezondere groei komen. Gewassen die alle nutriënten in de juiste volumes hebben, bereiken een hoger niveau van fotosynthese waardoor alle processen beter lopen. Daardoor is er minder kunstmest en chemie nodig.

Regeneratieve landbouw verbetert op termijn de veerkracht en productiviteit van landbouwsystemen

Debra Aurich, medeoprichter SoilBeat

'Daarnaast willen we datagestuurde benaderingen faciliteren. Door nauwkeurig de behoefte van gewassen en de bodemconditie in kaart te brengen, kunnen we gerichter ingrijpen.'


Het project richt zich op regeneratieve landbouw. Waarom?

'We willen bodemdegradatie, watervervuiling, verlies aan biodiversiteit en de bijdrage aan klimaatverandering aanpakken. Regeneratieve landbouw biedt in onze ogen niet alleen oplossingen voor deze problemen, maar verbetert ook de veerkracht en productiviteit van landbouwsystemen op lange termijn.'


Deelnemers krijgen hulp bij het interpreteren van gegevens van meetinstrumenten. Wat kunnen boeren hiermee?

'Met plantsapanalyses en bodembio-indicatoren kunnen boeren voedingsbehoeften van gewassen nauwkeuriger bepalen. Daarbij kunnen ze tekorten of overschotten aanpakken en de natuurlijke balans van de bodem herstellen.'


Wat is de looptijd van het project en wat kunnen boeren verwachten wat betreft begeleiding?

'Het project start half maart 2024 en loopt door tot en met september 2025. De maximaal 125 akkerbouwers, tuinders of veehouders hebben een intakegesprek met een adviseur en krijgen tijdens het project hulp bij het gebruik van SoilBeat.

'Boeren kunnen zich inschrijven voor een persoonlijk adviescluster of het bijwonen van drie workshops. Deelnemende adviseurs krijgen ter waarde van 3.000 euro een pakket van advies, bodemmonsters, plantsapanalyses en licenties voor het platform SoilBeat.

'Dit is inclusief persoonlijke begeleiding bij het structureren van data. Wij vragen per boer een eigen bijdrage van 475 euro.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer