BO Akkerbouw scherpt gedragscode datagebruik aan

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw heeft in overleg met andere organisaties de Gedragscode Datagebruik Akkerbouw aangescherpt en in lijn gebracht met nieuwe Europese wetgeving. Akkerbouwers en andere belanghebbenden kunnen tot en met 31 maart 2024 reageren op de conceptversie.

BO+Akkerbouw+scherpt+gedragscode+datagebruik+aan
© Job Hiddink

In de Gedragscode Datagebruik Akkerbouw is onder meer vastgelegd dat akkerbouwers bepalen wie bij hun data kan en wat ermee mag worden gedaan. BO Akkerbouw stelde deze gedragscode in 2019 samen met andere organisaties op. Voor het uitwisselen en gebruiken van data zijn heldere spelregels nodig, vindt de brancheorganisatie.

Partijen binnen de publiek-private samenwerking Data op orde in de open teelten hebben onder de vlag van Topsector Agri & Food een voorstel gemaakt om de gedragscode aan te scherpen. Akkerbouwers en andere belanghebbenden kunnen tot en met 31 maart reageren op het concept van de aangescherpte gedragscode. Een reactie kan een vergeten onderwerp of een discussie- of verbeterpunt zijn. Volgens BO Akkerbouw wordt de gedragscode in het voorjaar in een openbare bijeenkomst besproken.


Het bestuur van BO Akkerbouw stelt uiteindelijk de Gedragscode Datagebruik Akkerbouw vast. Vervolgens kunnen bedrijven aangeven of ze de aangescherpte gedragscode onderschrijven. Dit betreft bedrijven die op het gebied van precisielandbouw en data zakendoen met bedrijven in de akkerbouw.

Een lijst met bedrijven die de code onderschrijven verschijnt op de website van BO Akkerbouw. 'Hiermee hopen we het vertrouwen in data-uitwisseling in de akkerbouwsector verder te vergroten', zegt Corné Kempenaar, coördinator data en precisielandbouw bij de brancheorganisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer