Valeriaan schoonspoelen voor aflevering naar Duitse drogerij

Op het erf van biologisch akkerbouwer Arjan Prins in het Groningse Meeden zijn deze week de wortels van valeriaan schoongespoeld en klaargemaakt voor aflevering.

Valeriaan+schoonspoelen+voor+aflevering+naar+Duitse+drogerij
© Koos van der Spek

'Normaal oogsten we de valeriaan in november of december, maar dat is vanwege de nattigheid op onze zware dalgrond niet gelukt. Deze week konden we wel het land op. Met een omgebouwde bietenrooier heeft onze loonwerker een perceel van 6 hectare in één dag gerooid', zegt Prins.

Ondanks de uitdagende oogstomstandigheden leverde het spoelen van de valeriaan niet extra werk op. 'Twee dagen zijn we daarmee bezig geweest', meldt de biologische akkerbouwer.

De ondernemer gebruikt de spoelinstallatie ook voor peen, knolselderij en voederbieten. Over de opbrengsten is hij niet ontevreden ondanks de matige kwaliteit van het uitgangsmateriaal. 'Gelukkig heeft valeriaan geen last van de vorst. De bruto-opbrengst schat ik ongeveer op 100 ton per hectare. Na het spoelen en volledig indrogen blijft daar ongeveer 2 tot 3 ton van over.'


Coöperatie

De schoongespoelde valeriaan wordt afgeleverd bij een drogerij in Duitsland. Vanaf daar wordt het gedroogde product verder opgenomen in het afzetkanaal. Voor de teelt en afzet van de valeriaan is Prins lid van een coöperatie die zich bezighoudt met de aanvoer en verkoop van biologische kruiden. Ook andere leden van deze coöperatie maken gebruik van de spoelinstallatie op het Groningse akkerbouwbedrijf.

Voor komend jaar is het nieuwe perceel valeriaan alweer ingeplant. De biologische akkerbouwer zegt dat hij meestal in het voorjaar plant. 'Maar nu waren de omstandigheden goed in oktober en hadden we ook de tijd om te planten.' Voor de teelt en de productie maakt het moment van planten in het najaar of het vroege voorjaar volgens hem niet veel uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer