Drenthe laat probleemwolven sneller afschieten

Provincie Drenthe past de procedure aan waarmee aanhoudende aanvallen van wolven op vee eerder kunnen worden aangepakt. De probleemwolven mogen worden afgeschoten als ze meerdere keren goed beschermd vee hebben aangevallen binnen dezelfde gemeente en een tijdsbestek van drie weken.

Drenthe+laat+probleemwolven+sneller+afschieten
© Dirk Hol

De aanpassing is volgens de provincie mogelijk omdat de staat van instandhouding van de wolf in Drenthe is verbeterd, maar ook doordat de afgelopen maanden het aantal aanvallen op gebruiksvee flink is toegenomen. Samen met provincie Gelderland wordt nu de interventierichtlijn aangepast.

Gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB): 'De provincie maakt zich zorgen over de vele aanvallen en heeft samen met andere provincies onderzocht welke mogelijkheden er zijn om hiermee om te gaan. De aanpassing houdt in dat bij herhaaldelijke aanvallen van een wolf op goed beschermd vee een wolf uit de populatie kan worden genomen.'


Vijf criteria

De interventierichtlijn wolf-vee gaat uit van vijf criteria. Het komt erop neer dat bij herhaaldelijke aanvallen binnen één gemeente op goed beschermd vee de provincie binnen een straal van 1 kilometer van de aanvalslocatie en tot uiterlijk 21 dagen na de aanval kan ingrijpen door middel van afschot. Wie dat afschot uitvoert, is nog niet vastgesteld. De provincie heeft eigen wildbeheerders in dienst. De Jagersvereniging heeft aangedrongen op een goed juridisch kader.

Ook met de aanpassingen blijft het een vereiste dieren zo goed mogelijk te beschermen tegen aanvallen van de wolf, benadrukt Van Dijk. 'Het is niet alleen een wettelijke plicht voor dierhouders om je dieren goed te beschermen, maar ook een voorwaarde om te mogen ingrijpen wanneer dat nodig is.' In Drenthe is een subsidieregeling om wolfwerende rasters aan te schaffen.


Draadraster

Provincie Drenthe blijft erbij dat de rasters wel degelijk werken ondanks recente aanvallen binnen deze beschermingsmethode. Volgens de provincie gaat het dan vooral om één type raster: het flexibele draadraster dat wolven nog weten te omzeilen. Hoe dit kan, wordt nog onderzocht.

De provincie adviseert veehouders nabij het Drentse-Friese Wold intussen voor een andere vorm van een wolfwerende afrastering te kiezen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer