Provincie Gelderland mag met paintballgeweer schieten op wolven

Provincie Gelderland heeft voldoende bewijs gegeven voor de noodzaak om met een paintballgeweer op wolven in het Nationale Park De Hoge Veluwe te schieten. Zo kon aangetoond worden dat er ten minste één wolf is die probleemgedrag vertoont. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een zaak tussen de Faunabescherming en de provincie Gelderland.

Provincie+Gelderland+mag+met+paintballgeweer+schieten+op+wolven
© Dirk Hol

De vraag of de provincie Gelderland wolven in het Nationale Park De Hoge Veluwe mag afschrikken door met een paintballgeweer te schieten, is al lange tijd onderwerp van discussie. De provincie zegt dat dit nodig is, omdat er ten minste één wolf is die probleemgedrag vertoont. Dat gedrag kan gevaarlijke situaties veroorzaken voor zowel mensen als dieren.

Daarnaast helpen volgens de provincie Gelderland alle andere afschrikmiddelen niet goed. Het gaat dan om onder meer stenen gooien, pepperspray gebruiken, rubberen kogels, rubberen hagel of een katapult.


Tussenuitspraak

De Faunabescherming maakte bezwaar tegen de plannen en begon een aantal rechtszaken. In september vorig jaar gaf de rechtbank in een tussenuitspraak aan dat de provincie Gelderland tot de einduitspraak niet mocht schieten op wolven met paintballgeweren. Het geven van een ontheffing om op dieren te schieten, was toen nog onvoldoende gemotiveerd en onzorgvuldig voorbereid.

Er was volgens de rechtbank bijvoorbeeld onvoldoende onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven voor het paintballgeweer. De provincie kon ook niet goed aantonen dat de wolf probleemverdrag vertoont. In de afgelopen maanden heeft de provincie de kans gekregen om deze besluitvormingsfouten aan te pakken.


Veilig middel

De provincie heeft voor de herstelpoging een deskundige op het gebied van wolvengedrag ingehuurd die uitgebreide ervaring heeft met het onderzoeken en bestuderen van wolven. In zijn rapport beoordeelt hij veertien wolvenwaarnemingen in De Hoge Veluwe en komt tot de conclusie dat ten minste één wolf afwijkend gedrag vertoont.

De wolvengedragsdeskundige van de universiteit van Ljubljana zegt dat het paintballgeweer 'een veilig middel' is als het correct wordt gebruikt en niet op de ogen wordt gericht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer