Wolvenstichting wil actie van Friesland en Drenthe tegen overlast

Stichting Wij(s) met Wolven wil dat de provincies Drenthe en Friesland meer maatregelen nemen tegen de overlast van wolven rond het Drents-Friese Wold, meldt ANP. Volgens de stichting zijn de aanvallen van wolven daar dagelijkse kost. 'Dierhouders maken zich ernstig zorgen en velen doen geen oog meer dicht.'

Wolvenstichting+wil+actie+van+Friesland+en+Drenthe+tegen+overlast
© Stockfoto

Hoewel schapenhouders in het gebied volgens de stichting gebruikmaken van wolvenrasters met stroomdraden, blijven de wolven hun vee aanvallen. 'Ondertussen verandert de situatie niet en komen er elke dag opnieuw slachtoffers bij.' De stichting wil daarom dat er harder wordt opgetreden volgens de richtlijnen van het wolvenplan van het Interprovinciaal Overleg.

Daarin staat bijvoorbeeld dat als een probleemwolf herhaaldelijk goed beschermd vee doodt en steeds manieren vindt om preventieve maatregelen zoals een wolvenraster weet te overwinnen, deze dan mag worden gedood, stelt Wij(s) met Wolven.


Voor de rechter

De wolvenorganisatie vraagt de provincies verder in een brief om op korte termijn om tafel te gaan. Als de provincies daarna geen extra maatregelen willen nemen, 'ziet de stichting zich genoodzaakt om met bijstand van advocatenkantoor DeHaan in Groningen de nodige rechtsmaatregelen te treffen', zo klinkt het. Begin januari maakte de stichting al bekend het advocatenkantoor in de arm te hebben genomen om eventueel via een gerechtelijke procedure af te dwingen dat harder wordt opgetreden tegen de wolf.

In Nederland komen wolven voor in het grensgebied tussen Friesland en Drenthe en op de Veluwe. De soort moet strikt worden beschermd, zo staat in Europese wetgeving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer