Beschermde status wolf blijft in Europa voorlopig intact

Een afzwakking van de beschermde status van de wolf in Europa krijgt niet bij alle landbouwministers de handen op elkaar. Een voorstel voor meer mogelijkheden om wolven en grote carnivoren te kunnen bejagen, vond dinsdag 23 januari weinig steun in de Europese landbouwraad.

Beschermde+status+wolf+blijft+in+Europa+voorlopig+intact
© Unsplash

Finland wil graag dat de Europese Unie de strikte status van de bescherming van wolven en andere grote carnivoren, zoals beren en lynxen, nog dit jaar versoepelt. Daarvoor moet de habitatrichtlijn herzien worden.

Momenteel leven er naar schatting 20.300 wolven in Europa. Een flinke stijging sinds de telling in 1992. Daarom vindt Finland dat de huidige bescherming niet meer nodig is.


Nederland past

Veel landen kunnen zich daarin vinden, waaronder Oostenrijk, Tsjechië en Zweden. Nederland trapt vooralsnog op de rem. 'We discussiëren momenteel over de positie van de wolf', licht demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit toe. 'We moeten daarbij alle voors en tegens afwegen. Die discussie wil ik eerst voeren, voordat we ons standpunt in de Raad inbrengen.'

Ook Duitsland houdt de boot nog af. 'We moeten werk maken van een Europese aanpak. Maar we willen de lat voorlopig niet lager leggen.'


Conventie van Bern

De Europese Commissie heeft woensdag 24 januari aan de ENVI-leden (milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid) een voorstel voorgelegd voor een besluit van de Raad over het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Conventie van Bern. Dat Europese verdrag gaat over het behoud van wilde dieren en natuurlijke habitats in Europa.

Als het wordt aangenomen door het Permanent Comité, het besluitvormende orgaan van het verdrag, dan wordt de beschermingsstatus van de wolf in de Conventie van Bern afgeschaald van strikt beschermd naar beschermd. Pas als dat een feit is, kan de Europese Unie de habitatrichtlijn wijzigen om het lagere beschermingsniveau voor de wolvensoort wettelijk vast te leggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer