Zeeland gaat veehouders helpen wolvenschade te voorkomen

Zeeland gaat veehouders helpen om preventieve maatregelen te nemen om wolvenschade te voorkomen. Een speciale adviescommissie heeft het Zeeuws Preventieplan Wolvenschade gepresenteerd.

Zeeland+gaat+veehouders+helpen+wolvenschade+te+voorkomen
© Vidiphoto

Het plan is opgesteld op verzoek van het provinciebestuur. Er is een jaar aan gewerkt. De commissie adviseert om de provinciale subsidieregeling voor preventieve maatregelen tegen wolvenschade open te stellen voor alle soorten hoefdieren (uitgezonderd varkens) die zowel bedrijfsmatig als hobbymatig worden gehouden. Per hoefdierhouder komt er een subsidiebudget van 20.000 euro beschikbaar.

Verantwoordelijk gedeputeerde Wilfried Nielen (BBB) is tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. Hij benadrukt dat Gedeputeerde Staten het eerst nog moeten bespreken. 'Wij hebben de intentie om hiermee aan de slag te gaan. We zullen het goed bestuderen en komen er dan op terug. Ik hoop als wij dit vaststellen, dat alle schapenhouders er dan ook gebruik van maken.'


Flapperlinten

Bij goedkeuring van het plan kunnen boeren in de provincie Zeeland met de subsidie Turbo-fladry-linten aanschaffen. Deze flapperlinten hebben een ingeweven metaaldraad die is voorzien van elektriciteit. Een alternatief is het aanschaffen van vaste of verplaatsbare afrasteringen met stroomdraden.

Er zijn in Zeeland sinds de komst van de wolf in april 2021 22 schapen het slachtoffer van aanvallen. 'De maatregelen betreffen in de eerste plaats preventie van schade. De commissie hoopt hiermee een reëel plan te hebben dat zowel het belang van de houders van hoefdieren als het belang van de bescherming van de wolf dient', stelt commissievoorzitter Krijs Verwijs.

Nederland heeft op dit moment een wettelijk plicht om wolven te beschermen, met de instandhouding van het populatieniveau als belangrijkste onderdeel. Het provinciebestuur van Zeeland wil doen wat er binnen deze grenzen mogelijk is om op deze manier landbouwdieren zo goed mogelijk te beschermen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer