Europese Commissie schrapt doelstellingen emissiereductie landbouw

Onder druk van boerenprotesten heeft de Europese Commissie belangrijke passages geschrapt in een voorstel voor een nieuwe doelstelling voor 2040 om de vervuiling door broeikasgassen terug te dringen. Daarnaast gaat een EU-plan om gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw terug te dringen definitief van tafel.

Europese+Commissie+schrapt+doelstellingen+emissiereductie+landbouw
© Europese Unie

De vermelding van een mogelijke vermindering van de landbouwvervuiling met 30 procent tussen 2015 en 2040, die in eerdere ontwerpen stond, is verwijderd. Ook zijn aanbevelingen aan burgers geschrapt om hun gedrag te veranderen, zoals minder vlees eten, en een poging om subsidies voor fossiele brandstoffen te beëindigen. Dat meldt nieuwsplatform Politico.

Het EU-plan van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor Klimaat wordt dinsdag gepresenteerd. Daarin staat een aanbeveling van een reductie van 90 procent van de totale EU-uitstoot in 2040 ten opzichte van het niveau van 1990. Deze aanbeveling ligt in lijn met wetenschappelijk advies.


Positiever daglicht

De bijgewerkte versie van het plan, die nog steeds aan verandering onderhevig is, plaatst de landbouw in een positiever daglicht dan eerdere ontwerpen. Ook wordt de rol benadrukt die de agrarische sector speelt in de 'voedselsoevereiniteit' van de EU.

Deze herschikking komt overeen met een eis van de Europese Volkspartij (EVP). Peter Liese, de milieuwoordvoerder van de EVP-fractie, zegt dat de overweging door de EVP van de 90 procentdoelstelling van de Europese Commissie voor 2040 afhankelijk was van de voorwaarde dat er meer nadruk zou worden gelegd op 'positieve kansen voor boeren' en minder op 'nieuwe instrumenten die de boeren eerder zien als een vijand van het klimaatbeleid.'


Gewasbescherming

Naast het schrappen van de reductiedoelstellingen trekt de Europese Commissie het plan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw terug te dringen, definitief in. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie 'omdat het te veel verzet oproept'.

De nieuwe EU-regels leken al ten dode opgeschreven, toen het Europees Parlement ze afgelopen najaar wegstemde. Von der Leyens eigen christendemocraten (EVP) zwakten het wetsvoorstel zo af dat het onverteerbaar werd voor groene en linkse Europarlementariërs. Ook veel EU-lidstaten hadden bedenkingen, maar zij bleven toch zoeken naar een aanvaardbaar vergelijk. Hun huidige voorzitter, België, wilde nog voor de verkiezingen in juni een compromisvoorstel voorleggen.


Symbool van polarisatie

Maar de Europese Commissie wil niet verder doorzetten, zegt Von der Leyen dinsdag in het Europees Parlement. 'Het voorstel is een symbool van polarisatie geworden.' Bij het maken van een nieuw voorstel moet de Europese Commissie voor 'meer dialoog en een andere benadering' met belanghebbenden kiezen, stelt ze.

Von der Leyen gebruikte de kwestie als voorbeeld dat 'we meer vertrouwen moeten hebben in onze boeren'. Ze maakt zich op voor een gooi naar een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie en heeft de laatste maanden meer oog voor de klachten van boeren over Europese klimaatregels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer