Mogelijk afromen rechten om druk op mestmarkt te verlichten

Demissionair landbouwminister Piet Adema overweegt het afromingspercentage bij transacties met dier- en fosfaatrechten te verhogen. Het is een van de voorstellen die worden besproken met sectorpartijen om de druk op de mestmarkt te verlagen.

Mogelijk+afromen+rechten+om+druk+op+mestmarkt+te+verlichten
© Dirk Hol

Het afromen vindt plaats bij verkoop van dier- of fosfaatrechten aan derden en geldt niet voor transacties binnen families. Adema wil dat ook bij een eventuele verhoging van het afromingspercentage zo houden, zei hij dinsdagmiddag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

PVV-Kamerlid Jeanet Nijhof-Leeuw vroeg de minister, gezien de demissionaire status van het kabinet, terughoudendheid te betrachten bij grote beleidsmaatregelen zoals het inperken van het aantal dierrechten. Op zijn beurt zei Adema dat de sector niet kan wachten op de formatie van een nieuw kabinet.


'De druk op de mestmarkt is enorm en dit heeft grote gevolgen voor onder meer de grondgebonden en biologische bedrijven die we zo graag hebben in Nederland. We moeten daarbij helpen, er is geen tijd te verliezen', aldus de landbouwminister.

De Tweede Kamer nam dinsdag ook een motie aan die de regering verzoekt de beleidsregels voor extern salderen van stikstofruimte zodanig aan te passen dat eventueel aanwezige dier- en fosfaatrechten niet meer los kunnen worden verkocht, maar in de transactie worden betrokken. De indieners van de motie, CDA en ChristenUnie, gaven ook de overvolle mestmarkt ter overweging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer