Raad van State geeft minister Adema weer tik op de vingers

Een milde terechtwijzing door de Raad van State en een beetje uitstel in een Wob-procedure over de uitgifte van fosfaatrechten. Dat is het resultaat van een spoedprocedure die demissionair landbouwminister Piet Adema voerde bij de raad.

Raad+van+State+geeft+minister+Adema+weer+tik+op+de+vingers
© Dirk Hol

Adema's ministerie moest in opdracht van de Zwolse rechtbank binnen drie maanden 30.000 dossiers openbaar maken. Een veehouder in het Overijsselse Saasveld had de minister daarom gevraagd. Maar Adema deed vrijwel niets en koos voor een vaker toegepaste juridische vertragingstactiek, die ook al vaak door de Raad van State is bestraft. De minister vroeg de raad de opdracht van de Zwolse rechter te schorsen. Vandaag besliste de raad dat dit niet gebeurt.

Het is volgens de Raad van State niet duidelijk geworden waarom Adema's ministerie pas tien weken na de rechtbankuitspraak begon met het verzamelen van de dossiers. De raad beseft wel dat het een grote opdracht is, maar het gebrek aan daadkracht van het ministerie moet in deze zaak stoppen. De minister krijgt zes weken extra tijd. Meer niet.


Volgens de boer in Saasveld is er ten tijde van het bewind van minister Carola Schouten fors gesjoemeld bij de uitgifte van fosfaatrechten. Er zouden te veel rechten zijn uitgegeven en de veehouder denkt dat zijn concurrenten flink zijn bevoordeeld. Hij wil dat alle dossiers openbaar worden met alle namen en adressen van de betrokken boeren. Zo kan hij bewijzen verzamelen en aantonen dat er volgens hem niets klopt van het uitgiftesysteem dat het ministerie hanteerde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer