Miljoenen Europees geld beschikbaar voor zes gebieden in Gelderland

Agrariërs in zes Gelderse gebieden kunnen vanaf het voorjaar van 2024 subsidies aanvragen vanuit het Europese programma 'Leader'.

Miljoenen+Europees+geld+beschikbaar+voor+zes+gebieden+in+Gelderland
© Burt Sytsma

Het gaat om de gebieden Achterhoek, De Liemers, Rijk van Nijmegen Maas en Waal, Geus (Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld), Rivierenland en IJsselvallei. De regeling gaat naar verwachting gespreid open tussen 1 april en 1 juni. 'Leader' is vrij vertaald een samenwerking voor plattelandsontwikkeling. Niet alleen boeren komen in aanmerking voor subsidie, maar ook inwoners, buurtorganisaties, stichtingen en verenigingen.

Per gebied zijn er een Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) en een Lokale Actiegroep (LAG). De LAG is verantwoordelijk voor de uitvoering van de strategie. Projecten die zowel aan de ontwikkelingsstrategie als de leefbaarheid van het platteland bijdragen, komen in aanmerking voor subsidie.


9,8 miljoen euro

In de periode 2014-2022 was er ook al een project 'Leader' in de provincie, maar toen slechts in één gebied: de Achterhoek. Voor de komende vier jaar is 9,8 miljoen euro beschikbaar, waarvan de meerderheid afkomstig is vanuit de Europese Unie. De provincie, gemeenten en waterschappen dragen ook hun steentje bij.

Het doel van het programma 'Leader' is het versterken van de gebiedsgerichte economie en het ontwikkelen van het platteland en een duurzame landbouw. Bijvoorbeeld door duurzamere bedrijfsvoering voor boeren en tuinders en het verbeteren van de sociale samenhang in de regio door behoud van voorzieningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer