Zweed nieuwe voorzitter Europese koepel voor landbouwcoöperaties

De Zweed Lennart Nilsson is gekozen tot nieuwe voorzitter van Cogeca. Dit is de koepelorganisatie die meer dan 22.000 landbouwcoöperaties in de Europese Unie vertegenwoordigt. Zijn termijn loopt van 2024 tot en met 2026.

Zweed+nieuwe+voorzitter+Europese+koepel+voor+landbouwco%C3%B6peraties
© Eigen Foto

Lennart Nilsson (rechts op de foto) vervangt vanaf januari de aftredende Spaanse president Ramon Armengol (Cooperativas Agro-alimentarias, links op de foto) na vier jaar presidentschap. Cogeca-leden kozen voor ervaring bij de verkiezing van Lennart Nilsson, een Zweedse boer en lid van het bestuur van de Zweedse organisatie LRF.

Nilsson is al enkele jaren actief betrokken bij zijn coöperatie (Lantmännen) op nationaal niveau en bij de werkgroepen van Copa-Cogeca. Copa is de koepelorganisatie van boerenorganisaties waarbij ook LTO Nederland is aangesloten.

Na zijn verkiezing prees Nilsson zijn voorganger en hij verklaarde zijn werk voort te willen zetten. Ook wil hij jonge boeren betrekken bij de coöperatieve beweging in de Europese Unie. 'We hebben veel uitdagingen voor de toekomst. We hopen dat wij, boeren en coöperaties, deel kunnen uitmaken van de discussie op EU-niveau over de oplossingen. We hebben verschillende mogelijkheden om de EU te voorzien van goed en veilig voedsel, maar ook van energie en biomassa. Coöperaties spelen een sleutelrol in de groene transities.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer