Kansen voor geothermie in Brabant onderzocht

Zo snel mogelijk de kansen van geothermie voor de glastuinbouw in kaart brengen. Dat is de reden dat Glastuinbouw Nederland en het Ondernemersplatform Glastuinbouw Zuidoost-Nederland deelnemen aan het Actieplan versnelling geothermie Noord-Brabant.

Kansen+voor+geothermie+in+Brabant+onderzocht
© West Country Media

In dit actieplan werken Glastuinbouw Nederland en het Ondernemersplatform onder meer samen met de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Eindhoven, Tilburg, Breda, ’s-Hertogenbosch, Oss en Someren, de Brabantse RES-regio’s en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Ook commerciële partijen, zoals Aardyn, Eavor Europe, warmtebedrijf Ennatuurlijk en Enpuls Warmte Infra, zijn aangesloten.

Een van de onderdelen van het Actieplan versnelling geothermie Noord-Brabant is een onderzoek naar het potentieel van zogeheten ondiepe geothermie. Dit is een interessante optie voor glastuinders, omdat het een duurzaam alternatief is voor warmte uit fossiele brandstoffen.

Bij ondiepe geothermie wordt vanuit een put warm water uit de grond opgepompt van een diepte van 2 tot 3 kilometer. Daar is de temperatuur 70 tot 90 graden Celsius. Met warmtewisselaars kunnen tuinders vervolgens de kassen op de gewenste temperatuur verwarmen. Het afgekoelde water gaat via een tweede put terug de grond in, zodat het weer kan worden opgewarmd.

Andere belangrijke aandachtspunten in het actieplan zijn het wegnemen van belemmeringen ten aanzien van de Roerdalslenk, het verbeteren van de geologische data van de ondergrond en het verminderen van financiële risico’s.


In de lift

Nadat de glastuinbouwsector in 2008 de eerste aardwarmte-installatie in gebruik nam, heeft het gebruik van geothermie een vlucht genomen. In 2022 werd in Nederland in totaal 6,8 petajoule aan aardwarmte geproduceerd. Dit betekent een besparing van 365.000 ton CO2 en meer dan 193 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid aardgas die huishoudens in een stad met de omvang van Utrecht in 2022 verbruikten.

Toch blijft de groei nog ver achter bij de potentie. Geothermie Nederland heeft de ambitie om in 2030 tussen de 40 en 50 petajoule aan aardwarmte te produceren. De verwachting is dat in de toekomst meer dan 50 procent van de warmtevraag in de glastuinbouwsector geleverd wordt door geothermie.

Maar om de mogelijkheden van aardwarmte te benutten, moet de Nederlandse overheid wel meer doen, voegt Geothermie Nederland daaraan toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer